Exposities

Fotografieproject Schilderen met licht in Graafs Museum

'Seeing The Unseen'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - 'Seeing The Unseen' is een fotografieproject waarbij, blinde, slechtziende en ziende jongeren van het Merletcollege en Koninklijke Visio in Grave, en twee scholen uit Zeist, samenwerken. De jongeren ontdekten in dit project hoe zij door fotografie hun eigen verhaal kunnen vertellen. De samenwerking leverde niet alleen sterke werken en bijzondere verhalen op, maar ook nieuwe vriendschappen. Sinds 20 april zijn de foto’s al te zien als onderdeel van de tentoonstelling met andere talentvolle scholieren ‘Radically Mine LIVE’ in het Van Abbe Museum in Eindhoven. Vanaf 17 mei volgt een tentoonstelling in het Graafs Museum.

'Zangeres op een vliegend tapijt’. (foto: Janou Seegers)

De kick-off van het project begon als ‘zintuiglijke’ rondleiding in het Van Abbe Museum. Vervolgens gingen 20 blinde, slechtziende en ziende jongeren van het Merlet College, Koninklijke Visio Grave, Bartimeus en Stichting Vrije School uit Zeist aan de slag met het ‘Seeing the Unseen’-fotografieproject. Anja Ligtenberg introduceerde de methode in Nederland. Ze heeft de jongeren begeleid: “Ze kwamen met eigen, vaak indrukwekkende verhalen”. De jongeren werkten met de techniek ‘schilderen met licht’ die voor zowel blinden en slechtzienden als zienden toepasbaar is op dezelfde manier.

Bij ‘schilderen met licht’ worden foto’s veel meer in het hoofd, lichaam en met andere zintuigen gemaakt dan met de ogen. De (blinde) fotograaf/regisseur bespreekt en beschrijft vooraf wat hij wil laten zien. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan met zaklampen. Alles wat met de zaklamp verlicht wordt, komt op de foto.
De werkwijze van schilderen met licht is ontwikkeld door het Seeing With Photography Collective in New York, een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen waar Anja Ligtenberg deel van uitmaakt.

Officiële opening
De officiële opening van de foto tentoonstelling ‘Seeing The Unseen’ in Grave is op 17 mei om 10 uur in het Graafs Museum aan de Sint Elizabethstraat 10a. De foto’s zijn daarna tot 5 juni te bezichtigen. De tentoonstelling wordt geopend door burgemeester Lex Roolvink. Hij neemt ook plaats als model voor een demonstratie ‘schilderen met licht’.

 

'Stoer'. (foto: Jankie van Soest en Anja Ligtenberg)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties