Exposities

Landerdse clubs willen het coronamonster te slim af zijn

Land'Arte exposeert bij LanderdTV

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDERD - Een expositie op de lokale televisie; het zou een jaar geleden ondenkbaar zijn geweest. Maar nu gaat het toch gebeuren. Vanaf 23 december start LanderdTV met een serie van ongeveer 12 uitzendingen waarin naast het normale actuele nieuws ook plaats is voor Landerdse kunstenaars. Zij laten hun werk zien dat eigenlijk op een grote exposite zou staan, maar vanwege corona niet doorging. En zo wordt het onmogelijke toch realiteit. De uitzendingen zullen nog geruime tijd in het nieuwe jaar doorlopen.

Het was half maart 2020. Juist op het moment dat Kunstgroep Land’Arte haar 10-jarig jublileum zou vieren met een grootse expositie in De Phoenix in Schaijk belandde ons land in een lockdown. "Normaal trekt zo'n tentoonstelling in een weekeinde ongeveer 1000 bezoekers. Op dat moment dachten we nog dat het in het najaar wel zou lukken, maar gaandeweg bleek dat een illusie te zijn", vertelt Willie Roks namens Land'Arte.

De kunstgroep blijt niet alleen creatief in het maken van objecten, maar ook in het bedenken van oplossingen. Want natuurlijk was de 21 exposanten iets beloofd wat niet nagekomen kon worden. Zo ontstond het idee om LanderdTV om hulp te vragen. Voor de lokale televisie is het op dit moment lastig om voldoende materiaal te maken voor nieuwe uitzendingen door het stilvallen van het verenigingsleven. En zo komen plotsklaps twee Landerdse clubs bijeen om het coronamonster een beetje te slim af te zijn.

Inmiddels zijn de opnames bij de kunstenaars thuis van start gegaan. Willie: "Elke kunstenaar wordt in zijn eigen huis of atelier gefilmd en geinterviewd. In elke uitzending tonen twee exposanten hun werk; een schilder en een kunstenaar met een andere discipline. Dat kan keramiek, gedichten, textiele werkvorm, beelden, fotografie , natuurcompositie of iets anders zijn. Zo blijft er volop variatie voor de kijkers. Na twee weken zijn er twee volgende kunstenaars aan de beurt."

Nieuwe Hoeven
Er wordt een speciale item gewijd aan een groep bewoners van Nieuwe Hoeven. "Zij maken in hun eigen atelier Dijkstaete prachtige dingen en ze zouden dat ook tijdens de expositie in de Phoenix laten zien. Inmiddels maken ze gebruik van een geheel nieuw atelier in Herperduin en daar zijn ook de opnames gemaakt."

Intussen is er een prettige samenwerking ontstaan tussen beide stichtingen. Natuurlijk is het ‘de kunst’ om uit die corona-ellende nog iets moois te ontwikkelen. En dat is gelukt. Willie Roks: "Dankzij LanderdTV gaat Land’Arte haar 10-jarig jubileum alsnog vieren; op tv en met meer kijkers dan ooit waarschijnlijk."

Uitzenddata/tijden: vanaf woensdag 23 december: 18, 20, 22 uur. En daarna van donderdag tot en met zondag op alle even uren tussen 10 en 22 uur. Om de twee weken start een nieuwe aflevering met twee kunstenaars.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties