Exposities

Tentoonstelling Atelier’98 in Catharinahof

'Ik kan me er helemaal in verliezen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - 
“In 1997 heb ik samen met Truus Huizinga-Boom onze schilderclub opgericht. In ’98 werd het officieel en hadden we ook een naam: Atelier’98. We zijn gestart in Katrien, waar ik op dat moment ook tekenlessen gaf. Van de eerste lichting schilders zijn er nu nog drie over. We zijn heel lang in Katrien gebleven. Tot Catharinahof in 2014 haar deuren opende. Er bleek ook atelierruimte te zijn en door het samenvoegen van twee van die ruimtes, hadden we onze nieuwe stek gevonden”. Logisch dus, dat we onze expositie ook hier in Catharinahof houden. Ter verfraaiing van de eerste etage”.

Aan het woord is Barry Lodewijks, die, samen met Chris Thomas, me langs de schilderijen op de eerste verdieping van het fraaie Catharinahof begeleiden. Met enthousiasme vertellen ze over hun schilderclub, geven me bij de schilderijen een beeld van de sfeer en vertellen over de kracht van het samen-werken in het atelier. Ze praten over kleuren, materialen, composities, gevoel en inspiratie. De diversiteit in de eindresultaten is groot. Net zoals het verschil in mens-zijn groot is. Iedereen werkt op zijn eigen wijze. Met zijn eigen materialen. Gestimuleerd door het samen-zijn in creativiteit. Elke vrijdag tussen 10 en 14 uur is Atelier’98 actief bezig. “Ik kijk er telkens weer naar uit”, zegt Chris Thomas.

Schilderen
Chris Thomas: “Ik houd van vaste momenten. Vrijdag halverwege de ochtend tot halverwege de middag, daar is mijn week op ingesteld. Soms, als ik in een flow zit, ga ik thuis gewoon verder’.
Barry Lodewijks: “Het blijft een creatief bezig zijn. Soms lukt het beter dan een andere keer. Soms is mijn kleurgebruik anders. Mijn gevoel speelt mee, mijn gesteldheid. Hoe ik op dat moment in mijn vel zit. Ook het onderwerp is bepalend. Ik kan me er helemaal in verliezen. Het doen. Dat is het belangrijkste. Het eindresultaat zie ik later wel. De inspiratie komt uit mezelf. Je denkt er de hele week wel aan. Er komt veel inspiratie uit de natuur. Soms een plaatje, soms een landschap. De vormen, de contrasten, ik wissel heel erg. Als ik helemaal geen inspiratie heb dan zoek ik het in zelfgemaakte natuurfoto’s”. Chris vindt zijn inspiratie vaak in de krant: “Dingen die me treffen. Vormen, kleuren, dat zijn mijn uitgangspunten. Het formaat maakt me niets uit. Als ik van een voorbeeld uitga, ga ik dat invullen. Met mijn eigen beleving. Je leert er beter van kijken. Ik kan toch mijn fantasie de vrije loop laten gaan. Soms neem ik een close-up van een groter geheel en kan alles helemaal anders uitpakken. Dan gaat het van registreren naar een impressionistische uitkomst”.

Barry Lodewijks heeft een opleiding tekenen gevolgd. Ook daarin les gegeven. Soms vind je dat in details in haar schilderijen terug: “Maar het bepaalt mijn huidige werk niet. Ik heb alles losgelaten. Ik begin en kijk wat er ontstaat. Dan komt het meer uit mezelf. Ik weet van tevoren meestal niet wat het uiteindelijk wordt. In de winter bijvoorbeeld, begin ik soms met winterse kleuren. Er komen wat lijnen in, bomen, het ontstaat. Ik kijk al heel lang. Mijn kijken is door het leren tekenen zien geworden”. Chris kan dit beamen: “Het gevoel voor detail wordt beter. Ik heb wel ondervonden dat het schilderen naar een voorbeeld meer resultaat gericht is”.

Er ontstaat een prachtig gesprek tussen twee liefhebbers van schilderen. Over uitdrukking en expressie. Over het loslaten van je onderwerp. Over de invloed van je fantasie. De liefde voor hun grote hobby springt er bij iedere zin volop uit. Ook het werken met verschillende materialen komt ter sprake.

Tentoonstelling
Het resultaat van het wekelijks bijeen zijn wordt tentoongesteld op de eerste verdieping van Catharinahof. Barry: “Er is werk te zien van Truus Huizinga-Boom, Nel van der Duim, Gerard Veenstra, Clasina Buijs, Chris Thomas, Marie-Louise van Woezik, Wapke Coolen, Bob de Winter, Anton Rippen en van mezelf. Je ziet dan dat de één meer werkt met olieverf, de ander een voorkeur voor acryl heeft. Er zijn schilderijen bij die gerelateerd zijn aan de natuur. Weer een ander maakt realistische schilderijen over Graafse pracht. Je zie invloeden van impressionisme, figuren, portretten, kleur en impressie, aquarel. Noem maar op. Het verzoek voor een tentoonstelling kwam van Catharinahof. We zijn daar natuurlijk op ingegaan, omdat we hier ook werken”.

Gastvrouw Barry en gastheer Chris hebben weinig moeite om hun enthousiasme te tonen. Schilderen is inmiddels een deel van hun leven geworden. Samen met heel veel andere interesses. Of, zoals Chris het mooi afsluit: “Ik vind alles boeiend in het leven”. Op de eerste verdieping van Catharinahof zie je dat helemaal terug.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties