Schaijk

Heemkundegebouw Schaijk voortaan open op woensdagochtend

Door Frank van Dorst van Heemkundekring Schaijk-Reek

SCHAIJK - Heemkundekring Schaijk-Reek opent voortaan elke woensdagochtend haar deuren van 10 tot 12 uur. Dat betekent dat iedereen naar De Komme kan komen om iets meer te weten te komen over de historie, de cultuur of bijvoorbeeld het dialect van Reek en Schaijk.

De Komme is eigenlijk op zich al een bezoek waard vanwege het museumachtig karakter van het gebouw. Zo is op zolder een grote verzameling gebruiksvoorwerpen van voorheen te vinden, onder andere schoenmakersgereedschap zoals dat in Schaijk veel werd gebruikt.

Om de omvangrijke bibliotheek beter toegankelijk te maken, is er toegang tot de index van de bibliotheek. Mocht u dan een boek zoeken dat in de bibliotheek zou moeten staan, dan is dat makkelijker te zoeken. Verder komt er een computer met een aantal documenten waar veel informatie uit te halen is voor onder andere stamboomonderzoekers. Medewerkers helpen u graag bij het ontdekken van uw eigen (digitale) familiegeschiedenis.

Daarnaast is de heemkundekring op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om foto’s en bidprentjes te scannen die daarna worden gepubliceerd op de website. Samen, onder het genot van een kopje koffie of thee, oude Schaijkse en Reekse foto’s bekijken: wie staat er op? Waar is de foto gemaakt en bij welke gelegenheid? Als dit nu goed wordt vastgelegd, kan iedereen via internet zijn eigen verleden terugvinden.

De heemkundekring wil ook graag van alle oude huizen uitzoeken wie de (oudste) bewoners waren, of wie er ooit (misschien in een eerder huis) op die plaats gewoond hebben. Dat kan via een toegang in de Kadasterviewer, waar de vereniging een abonnement op heeft.

De Komme is te vinden aan de Netjeshof 2 (tegenover De Wijers) in Schaijk. U bent van harte welkom. Voor meer informatie kunt u bellen met Peter Klievink, 0486-463475.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties