Exposities

Fototentoonstelling Groen in de versteende binnenstad van Grave

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Het Stadsmuseum Grave opent op 11 september met een nieuwe tentoonstelling met foto’s van natuur in en rond de stad Grave.

(foto: Anita van Zuijlen)

In de versteende binnensteden is er tegenwoordig veel aan groen te vinden. Groene stadswandelingen zijn in opkomst, zoals in Middelbrug, Maastricht en Nijmegen. Vaak zie je een mix van oude, getrouwe planten en soms ook van nieuw ingeburgerde soorten. De fotogroepen van de Sociëteit Tot Nut ende Vermaeck en van IVN-Grave kregen van de Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave de opdracht om de kwetsbaarheid en de kracht van groen in en rond de versteende historische binnenstad van Grave te verbeelden. Het stadsmuseum was geïnteresseerd in het eindproduct. Want er is de geschiedenis van mensen en gebouwen, maar ook van de flora die, waar het de kans krijgt, het van alles overneemt.

Hans Hofhuizen van IVN-Grave: "Meer dan ooit is het de moeite waard om niet alleen de gebouwelijke omgeving maar ook wat groeit, te koesteren en voor toekomstige generaties te behouden. En dat kan alleen als we samen de verantwoordelijkheid nemen en blijvend aandacht geven aan het stimuleren van een groene omgeving. We hebben een fotoclub die vooral natuur fotografeert. In de fototentoonstelling zie je ook niet-geplande planten, die gewoon hun eigen gang gaan".

De foto’s zijn stuk voor stuk smaakmakers van de stadsflora in haar historische omgeving. Ze zijn mooi en technisch van goede kwaliteit. Zeker, maar daar ging het de initiatiefnemers van deze expositie niet in de eerste plaats om. "De tentoonstelling laat zien hoe de ruim twintig fotografen die een bijdrage leverden, allemaal anders naar het groen of juist het ontbreken daarvan kijken", zegt Jan Timmermans van het Stadsmuseum.
Het levert een rijk geschakeerd palet op van beelden; van alledaags tot kunstzinnig en van uitgezoomd tot een scherp oog voor details. De focus wordt gericht op het enkele bloempje dat zich handhaaft in de gescheurde metselvoegen van een oude muur, maar ook op oude, beschermde en monumentale bomen die de meesten wel kennen, maar waar de wandelaar of fietser veelal achteloos aan voorbijgaat (zie foto Anita van Zuijlen, fotogroep Sociëteit).

De expositie in het Stadsmuseum is mede mogelijk gemaakt door een gift die de Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave ontving van het Postcodeloterij Buurtfonds. De tentoonstelling loopt van 11 september (monumentenweekend) tot en met 31 december. Meer info: www.stadsmuseumgrave.nl

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties