Velp

Beelden, grafiek en schilderijen tot en met 11 oktober

Expositie Josette Lenders, Dorothé Tielen en Karen van Dooren in Kunstkerkje Velp

Door Frank van Dorst van Kunst in het Kerkje

VELP - In het Kunstkerkje in Velp staat komende weken weer een nieuwe expositie opgesteld. Een expositie van drie kunstenaars met liefde voor de natuur: Josette Lenders, Dorothé Tielen en Karen van Dooren. De expositie is op zaterdagen en zondagen open van 11 tot 17 uur. Je vindt dit Kunstkerkje aan de Pastoor Loefsweg in Velp. 

Een dreiging zichtbaar maken
Josette Lenders is zowel beeldend kunstenaar als bioloog. Als bioloog is ze geïnteresseerd in al wat leeft en geleefd heeft. Als kunstenaar is ze vooral bezig om deze organische wereld op haar manier vorm te geven. "Dieren- en plantenpopulaties, cellen en organellen zijn altijd op een of andere manier, op de etsplaat terug te vinden. Door onze manier van leven worden helaas vele soorten planten en dieren met uitsterven bedreigd. Dit uitsterven heeft mij aangezet tot het maken van tekeningen en etsen over insecten. Ik teken deze diertjes hangend, zwevend in zelfontworpen omgevingen. Zo probeer ik de weerloosheid van een klein stukje kwetsbare wereld te verbeelden en de dreigingen zichtbaar te maken."

De vormen van de natuur in hout en glas
Dorothé Tielen is altijd al gefascineerd geweest door vormen in de natuur en met name de vormen die zich manifesteren in boomstronken, gebogen takken, resten van planten. Sinds 2006 houdt ze zich bezig met glas: glas in lood, glasfusing en -casting. De laatste jaren combineert ze hout en glas, de ene keer voert het glas de boventoon in de kunstwerken, de andere keer het hout. Ze verwondert zich over de structuren en de herhalingen die in de natuur te vinden zijn, ze lijken dezelfde, maar zijn steeds anders. Daarmee spelen vindt ze geweldig om te doen.

'Je ziet je eigen verhaal als je mijn werk bekijkt'
"Landschappen en dieren zijn geen landschappen en dieren, het zijn puntjes verf", vindt Karen van Dooren. "Je kunt de dieren zien alsof het mensen zijn. De schilderijen gaan over de menselijke natuur: verrassing, samen zijn, het gewoon niet maken, eenzaamheid, schoonheid, onschuld, alertheid en tevredenheid. De focus ligt op de kleine dingen, die je bijna zonder te zien passeert. Kleur, vorm en toeval zullen je verleiden om met een nieuwe blik naar de alledaagse nieuwe dingen te kijken. Olieverf op doek, slordig als deugd, impulsiviteit gecombineerd met zorgzaam vakmanschap."
Inspiratiebron Merleau-Ponty (1962) beschrijft dat begrijpen en ervaren wordt geleid door wat je zintuigen je tonen. "Betekenis ontstaat in het moment, waar schilderij en toeschouwer elkaar ontmoeten. Wat gebeurt, is niet helemaal in taal te vatten. Mijn schilderijen bieden graag die openheid: je ziet je eigen verhaal als je het werk bekijkt. Dat wat ik je vanuit mijn wereld laat zien, hoeft niet hetzelfde te zijn als wat je ziet."

Voor meer informatie over de activiteiten van Kunst in het Kerkje kijk op: www.kunstinhetkerkje.nl.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties