Exposities

Het Blauwe Uur, het landschap, de scènes en de spelers

Expositie van Anook Cléonne in het Kunstkerkje in Velp

Door Frank van Dorst van Kunst in het Kerkje

Van zaterdag 26 mei tot en met 10 juni 2018 worden de nieuwe tekeningen van Anook Cléonne voor het eerst getoond in een bijzondere opstelling in het Kunstkerkje in Velp bij Grave (NB).
Zondag 27 mei om 14.00 uur zal in een kort tweegesprek met de kunstenaar deze bijzondere expositie officieel worden geopend.

Voor het éérst toont Anook tekeningen die gebaseerd zijn op haar éigen ‘Blauwe Uur’. Haar eerdere XL-tekeningen waren nog het resultaat van gesprekken die ze met ánderen voerde over hún Blauwe Uren. Nu heeft ze, na een intense teken residency in Portugal een leemlaag in haar eigen landschap uitgezocht. Met deze nieuwe serie heeft ze een onderscheid aangebracht in het narratief van Het Blauwe Uur. De landschappen fungeren als totaalbeeld, een heel verhaal, zoals een toneelstuk. Daarin zijn nu scènes en de karakters verder uitgediept in aparte tekeningen.

Haar nieuwste werken vinden hun oorsprong in jeugdherinneringen. Hoe je te verhouden tot je familiegeschiedenis als herinneringen minder feilbaar blijken te zijn dan je altijd dacht. Welke rollen heb je meegekregen, wat en wie bepaalt je identiteit en wanneer begint dat? Hoe nu mens te zijn en in hoeverre zijn herinneringen daarbij een last of een bron van inzicht? In haar nieuwe beelden be-tekent ze niet wat ze zich herinnert, maar al datgene waar ze, tot haar verbazing door haar herinneringen geen toegang meer bleek te hebben.

Anook: 'Iedereen heeft zo zijn eigen onderscheidende momenten in zijn leven. Kantelmomenten die van vitaal belang waren voor beslissingen die je, al dan niet, bewust genomen hebt. Momenten van grote helderheid of bijzonder inzicht. 'Blauwe Uren' noem ik zulke momenten van wezenlijke transitie. Kantel momenten die ik als kunstenaar binnen het project Het Blauwe Uur probeer te be-tekenen als persoonlijke landschappen. Plaatsen waarin een nieuw licht en uitzicht zichtbaar wordt en waarin de schaal opnieuw is bepaald'.

Anook Cléonne studeerde cum laude af aan de Gerrit Rietveld Academie. Via de Universiteit voor Art&Design in Helsinki, waarna ze haar weg vervolgde op de Rijksacademie in Amsterdam.

Haar crowdfunding horizons voor het te realiseren van het Blauw-Uur-boek is tevens te bekijken.

Nieuwsgierig naar de achtergronden van haar kunstwerken en een kijkje achter de schermen van haar atelier willen? Schrijf je dan in voor haar onregelmatige atelier beeldbrief op www.anookcleonne.nl

Zaterdagen en zondagen van 26 mei 2018 tot en met 10 juni 2018 van 11-17 uur. Kunst in het Kerkje, Pastoor Loefsweg 1, 5363 VE Velp (bij Grave). Gratis toegang. www.kunstinhetkerkje.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties