Exposities

Joshua Pennings exposeert sculpturen op zijn eigen plek

'Een plaats vol creativiteit'

Door Freddy Klooté

GRAVE - In september 2017 werd op het stadhuis de akte ondertekend waardoor Joshua Pennings en zijn vrouw Marijke de Plaa eigenaars werden van de voormalige basisschool de Wegwijzer aan de Stadhouderslaan in Grave. Allemaal blije gezichten. Joshua en Marijke omdat ze nu eindelijk de ruimte kregen om hun creatieve ideeën verder uit te werken. Maar ook het college van de gemeente Grave, omdat ze hiermee de internationaal bekende kunstenaar in Grave konden houden. Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en is de school dermate verbouwd dat Joshua het aandurft om de deuren open te zetten voor belangstellenden en collega-kunstenaars: “Van 1 tot en met 9 september houd ik open atelier en beeldentuinexpositie. Elke dag tussen 12 en 17 uur. Het college heeft al toegezegd te komen en er zullen ook heel wat bevriende kunstenaars aanwezig zijn”.

Joshua heeft al heel wat successen op zijn naam staan. Hij exposeerde in Nederland, België, Duitsland tot in Vladivostok: “Op die laatste expositie kwamen 15.000 mensen af. Omdat ik ook opdrachten op bestelling maak kun je van mij een sculptuur zien naast de Rabobank in Beugen. Maar opdrachten hoeven echt niet allemaal groot werk te zijn. Een klant vertelt me zijn wensen en stijl. Verder wat hem aanspreekt in mijn werk en wat het maximaal mag kosten. En dan ga ik aan het werk. Joshua’s werk is ook in diverse internationale kunstboeken te bewonderen. Dat was voor hem aanleiding om zelf een boek te maken over zijn werk. Dat kwam in 2014 uit.

Beeldentuin
Lopend over de uitgestrekte ruimte moet Joshua toch even lachen: “Als ik nu terugdenk aan die kleine ruimte naast ons huis is dit een paradijsje. Daar had ik amper 240 m2 en hier heb ik er 3000”. Op het grasveld staan, verspreid, zijn sculpturen. In die typische Joshua Penningsstijl. Kijkend, loerend, meestal vol beweging. Van cortenstaal, een legering die weervast is en waarvan die typische bruine roestkleur een uitstekende bescherming geeft tegen zuurstof. Een paar recente sculpturen hebben nog hun zilveren kleur en wachten geduldig op hun bruine jasje. Het gras is groen en ligt er als een biljartlaken bij. Ik maak Joshua een compliment: “Het is de bedoeling dat er struiken, bosschages en boompjes op komen, zodat het een ontdektuin wordt, de beelden hun eigen plek krijgen en je ze echt moet gaan ontdekken. Dat heeft nog wat tijd nodig”. Maar, heb geen angst, de beelden staan er. Verspreid over het gehele terrein. Onmiskenbaar “Joshua’s”.

Stadhouderslaan 5
“Je moet ergens beginnen”, lacht een ontspannen Joshua. “We hebben eerst de toegangspoort verbreed, zodat ik er met het busje doorheen kon. Daarna volgde heel veel breekwerk, dat ik met behulp van vaklui heb gedaan. Gelukkig kan ik veel zelf en weet ik wat ik wil. Het atelier is klaar. Alle machines en gereedschappen, smidsvuur, aambeeld en bakjes met gevonden stukken metaal die ik voor de beelden kan gebruiken staan op de juiste plaats”. Joshua is een opgeruimd mens. “Ik heb een zo optimaal mogelijke werkplek gemaakt, waarbij de routing belangrijk is: van smidsvuur naar aambeeld naar werkbank. Zo efficiënt mogelijk. Zo ben ik geen tijd kwijt met het zoeken naar materialen. Alles heeft zijn plaats. We hebben er roldeuren in gemaakt voor het laden en lossen van de voorraad staal of van grote werken. De werkvloer heeft dezelfde hoogte als de laadvloer van het busje. We hebben overal ledverlichting hangen. Later komen op het dak nog zonnepanelen. De galerieruimte voor binnen-exposities van collega’s of van mij is nog niet af. In de tuin is er een terras voor bezoekers. De hele zomer is er hard gewerkt om het pand en de tuin zo toonbaar mogelijk te maken. Mijn ouders Ignaas en Nelleke hebben hier heel wat uren doorgebracht. Op het terrein hebben we een nieuw weggetje aangelegd, wat bomen verplaatst. Binnenin herken je de structuur van wat eens de klaslokalen waren niet meer terug. Het is een unieke plaats. Centraal gelegen, achter begrensd door bomen en struiken. Aan de voorkant wat huizen, die laten zien dat we ook midden in de maatschappij staan. We zijn verder omringd door vogels. Omdat de grote kauwen de kleine vogels wegjoegen heb ik speciaal kleine vogelhuisjes gemaakt. Marijke heeft haar eigen ruimte om te boetseren. Het branden gebeurt elders. Het is een plaats vol creativiteit”.

Wie meer over Joshua Pennings wil weten kan terecht op zijn website: www.joshuapennings.com. Wie het in het echt wil zien heeft daar ruimschoots de tijd voor.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties