Exposities

Atelier 276 van Jopie Broeks bestaat 15 jaar

'Dit had ik veel eerder moeten doen'

Door Freddy Klooté

GRAVE - De 62-jarige Jopie Broeks is een bevlogen mens. Met tassen vol bagage. Gevuld met zorg, onderwijs en kunst. Met een leven vol ervaring, opgedaan in een kibboets in Israël, een verpleeghuis in Arnhem, schoollokalen in Eindhoven, Arnhem en Grave. Moeder van een zoon met Bardet-Biedl. Enthousiast eigenaar van Atelier 276, een kunstwerkplaats. Een vrouw met een doel. Iemand met inzicht in de medemens. Een mens met een hart. Een groot hart. Waar voor velen plaats is.

“Ik ben geboren in Ulft, in de Achterhoek. Thuis werkten we allemaal in de zorg. Je kreeg je opleiding en je studeerde intern. En dat kwam thuis goed uit. In Velp heb ik de A-opleiding Verpleegkunde gedaan. Dat vond ik eigenlijk maar de helft, want de mens is meer dan een lichaam. Dus vervolgde ik mijn studie met de opleiding Psychiatrisch Verpleegkundige. Ik woonde inmiddels in Arnhem. Ik vond dat ik, voor ik me ging settelen nog wel iets anders moest doen. Ik vertrok naar Israël, waar ik een jaar op een kibboets heb gewerkt en gewoond en een half jaar in een ziekenhuis heb gewerkt. Begin jaren ’80. Oorlog in volle gang. Wat heb ik een jongens opgevangen die er erg aan toe waren. Een wel heel bijzondere ervaring was het. Terug in Nederland deed ik de opleiding Docent Verpleegkunde in Nijmegen en werkte overdag in een verpleeghuis in Arnhem. Na het diploma dus het onderwijs in. Ik heb wat rond gezworven. Van IJmuiden tot Eindhoven. Inmiddels een zoontje gekregen en verhuisd naar Arnhem en op mijn eigen school waar ik de opleiding voor Verpleegkundige had gevolgd, als docent aan de slag gegaan. Best bijzonder. Het ging me goed af als docent. Vond het ook leuk. Ik gebruikte mezelf vaak als uitgangspunt of voorbeeld en bracht het onderwijs zo dicht bij de leerlingen. Ik heb daarna in Eindhoven gewerkt en in Best gewoond. Mijn zoon had door zijn ziekte ook een visuele beperking. Hij ging in Nijmegen naar school en was elk leerjaar één of twee dagen in Grave op school. En zo kwamen we in 2002 in Grave te wonen”.

De weg naar Atelier 276
In Grave ging Joke op het Merletcollege werken: “Ik gaf er Zorg en Welzijn, Verzorging, CKV en Handvaardigheid. Werkte in alle niveaus. Vervolgens werkte ik in het Zorgonderwijs in Boxmeer. Een MBO-opleiding. En toen heb ik mijn eigen weg ingezet. Het was 2003. Ben begonnen met handvaardigheidslessen aan twee kinderen met een aandoening in het autistisch spectrum”. Jopie laat me een fraai boekwerk zien uit 2013. Na tien jaar haar eigen kunstwerkplaats gehad te hebben. Prachtige werkstukken zijn erin te bewonderen. Dwars door het boek loopt de weg van Jopie. Het werken met mensen die creatief willen zijn. Een flink aantal mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ook mensen met een psychiatrische problematiek. Mensen die hier een nuttige en prettige dagbesteding hebben gevonden. Jopie hoorde mensen zeggen: “Dit had ik veel eerder moeten doen”. Na de Dr. Kanterslaan 276, vond Jopie haar werkruimte in Katrien, een ruimte daarachter en nu kan ze haar deelnemers helpen in de mooi ingerichte Kunstwerkplaats in Hamstraat 14. Jopie: “De deelnemers hier komen via de WMO bij mij. Ik kan er meteen bijzeggen dat ik nog plaats heb voor een aantal mensen. Leeftijd speelt geen rol. Ik heb ze van jong tot oud. Mannen en vrouwen. Sommige mensen blijven heel lang bij me. Dat ontroert me. Hier heb ik de overlijdenskaart van een oud-deelnemer. Met zijn/haar eigen kunstwerk voor op de kaart. Iedereen die hier komt kan aan zijn eigen kunstwerken werken. Op zijn eigen niveau. De meeste mensen hebben iets uit het autistisch spectrum of een aandachtsgebied. Allemaal met een indicatie. Ze mogen een aantal dagdelen hier besteden. Ze werken met klei of stenen. Kunnen schilderen of andere mooie dingen maken. Nogmaals, op hun eigen niveau. Ik maak, als er even tijd over is ook vogelhuisjes, die ik verkoop. Ook kunstwerken, overgebracht op een ansichtkaart verkopen we. Met de opbrengst gaan we gezellig op stap. Naar een museum. Met koffie, thee en een gebakje erbij. Ik wil alles zo afstemmen dat elke deelnemer hier telkens tevreden weggaat, en trots is op wat hij heeft gemaakt”. Maandagmiddag moet Jopie de administratie van haar bedrijfje doen. Ze wordt dan vervangen door de al even enthousiaste en sociale Irene Lay.

15-jarig jubileum
Als er iemand een mooi jubileum verdient is het wel Jopie Broeks. Haar inzet voor de medemens die het qua gezondheid minder heeft getroffen is enorm. Ze doet het met hart en ziel. Op vrijdag 15 juni wordt de expositie om 14.00 uur officieel geopend voor genodigden. Op zaterdag 16 juni en zondag 17 juni bent u allemaal van harte welkom om tussen 11.00 en 16.00 uur de expositie te bezoeken. Natuurlijk in Atelier 276, in de Hamstraat 14 in Grave. U ziet er werken van alle deelnemers van alle groepen die in het atelier werken. “Kunst met een grote K”, noemt Jopie het zelf.

Meer weten? Kijk op www.atelier276.nl. Informatie nodig? Mail naar atelier276@home.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties