Grave

Het Binnenhof, centrum van gezelligheid bij Smartlappenfestival

'Van Grave, voor Grave'

Door Freddy Klooté

GRAVE - De Madammekes, de Boezemvrouwtjes, de Bossche Bluumkes, het Koor van Tante Door, Bittere Tranen. Zomaar wat namen die aangeven wat de duizenden bezoekers van het Smartlappenfestival in Grave op zondag 7 juli mogen verwachten. 32 koren die dit speciale onderdeel van de korenwereld met een lach en een traan naar voren brengen. In Grave is het inmiddels een traditie geworden. Koren uit het hele land smeken om een plaatsje in het programma. Helaas is er maar plaats voor 32 koren, die op 16 verschillende podia, verdeeld over de binnenstad van het vestingstadje, hun optredens verzorgen. Een geweldig festijn. Een enorme organisatie. En steeds zijn er creatieve geesten die er weer iets extra’s aan toevoegen.

Neem nou een vriendenclub uit Grave. Lummelend aan een bar, zo’n vier jaar geleden bedachten zij, in een moment van ongekende nuchterheid, het plan om ook eens iets voor Grave te doen. Rogier van Dorst: “Het Smartlappenfeest zat er aan te komen. Op één van de plaatsen waar koren komen zingen, het Binnenhof, woont Lex van Geffen. Eén van onze vriendenclub. Allerlei ideeën vlogen in het rond. We zijn toen klein begonnen”. Remco van Zwam: “We hebben toen zelf een bar in elkaar geknutseld. Er was geen horeca meer in de buurt, dus we dachten dat we daarmee een gat konden opvullen”. “Het succes was ongekend”, vertelt Bas Loeffen”, "we kregen zoveel complimenten dat we er verlegen van werden en haastig een nieuwe vergadering belegden. Die vergadering begon met 'Van Grave, voor Grave'. En dat hebben we er tot de dag van vandaag ingehouden.”

Vriendenclub
De vriendenclub bestaat uit gasten die houden van een pilsje en wat slap ouwehoeren. Maar als het over serieuze plannen gaat zijn ze ook net zo enthousiast bezig. Ook een combinatie van die twee voorbeelden is mogelijk. Daan Labro: “Dus het volgende jaar was er een grotere bar en boden we ook iets lekkers te eten aan. We hadden zelfs een podium gebouwd voor optredens van De Zingende Glazenwasser”. Weer werd het drukker. Weer was het nog gezelliger. Rogier Derksen: “In het derde jaar van onze organisatie pakten we wel heel groot uit. We hadden DJ Marco, die ook wat informatie over de optredende koren gaf. Nog lekkerder broodjes. Onze club in hetzelfde herkenbare tenue, zodat we direct aanspreekbaar waren. Een heuse toiletwagen waarvan de opbrengst, via Stichting Grave Helpt onder de medewerkers werd verdeeld. Het hele Binnenhof was versierd. En er ontstond weer een nieuwe spreuk in onze groep: “Het Binnenhof, waar anders”. Daar sluiten we ook elke vergadering mee af”. De mannen hebben ook een gouden hart. Het feest bracht een mooi bedrag op, dat geschonken werd aan de Graafse Stichting Kinderfolklore.

Het Binnenhof 
Enthousiast zijn de mannen van de vriendenclub. En voorzien van een vol glas humor, waaruit met grote regelmaat gedronken wordt. Het programma voor het komende feest op het Binnenhof is klaar. Bram Baken: “We zullen de optredende koren weer met groot enthousiasme ontvangen. In een schitterende entourage. Een geheel versierd Binnenhof. Vorig jaar hadden we zo’n 400 bezoekers. Het was en bleef nog lang gezellig. We hebben weer een geweldige band. Three of a Kind, met zanger Geert Minten. Niemand hoeft krampachtig met hoge nood te lopen want ook de toiletwagen is er weer. We hebben ook weer een loterij met als hoofdprijzen een Diner voor Twee en een echte ballonvaart tijdens het Ballonfestival. Daarvoor alleen zou je al naar het Binnenhof komen. Wethouder Rick Joosten, ook één van onze vriendenclub verricht de trekking”. En dan de koren. Lex van Geffen: “Het festival begint om 12 uur. De koren zingen tot 16.30 uur. Dan begint bij ons de band te spelen. Het is feest op het in Graafse kleuren versierd 'Binnenhof, waar anders' tijdens het Smartlappenfestival en erna. Volop broodjes en voedsel voor dorstige kelen. Het hele plein is gevuld. We hebben zelfs een springkussen. DJ Marco leidt ons ook door de optredende koren. Er is voor elk wat wils. We zijn ook blij met sponsor Jan Bardoel, die ervoor zorgt dat we alle horecabenodigdheden tot onze beschikking hebben”.

Voedselbank
De vrienden gaan er weer een groot feest van maken. Met een schitterende afsluiting van een geweldige, unieke dag. “Vergeet niet”, zegt Rogier van Dorst, “ dat dit Smartlappenfestival het grootste in zijn soort van de hele Benelux is”. De mannen doen dit met enorm veel plezier en een groot hart: De opbrengst gaat dit jaar naar de kinderen van de Graafse Voedselbank.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties