Grave

Tweede editie Graafse Lichtjesavond op 13 december

'Sfeervol, samen-zijn, gezellig, kerstgevoel'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Anita Gademan en Evelien van Tuijn zijn razend enthousiast over de invulling van de tweede editie van de Graafse Lichtjesavond, op vrijdag 13 december van 18 tot 21 uur. Anita: “Twee jaar geleden wilden we in de tijd vóór Kerstmis iets aparts doen met de ondernemers van Grave. Dat werd een Kerstmarkt. Die verliep niet helemaal naar wens en met de ervaring daarvan hebben we vorig jaar de eerste Graafse Lichtjesavond gehouden”. “Dat werd wel een succes”, vult Evelien aan. “Gezelligheid overal in de binnenstad. Muziek en zang. Een hapje en een drankje. Een voorbeeld? Bijna 900 mensen bezochten de Kerststal in de St. Elisabethkerk”.

Anita Gademan (links) en Evelien van Tuijn.

Alle reden voor de dames om dit jaar de Lichtjesavond een vervolg te geven: “Alle ondernemers doen mee. Ook burgers die we vorig jaar vroegen om hun huis of buurt in Kerstsfeer te brengen hebben ons al gevraagd of we ook dit jaar weer een Lichtjesavond organiseren. De bewoners van de Hamstraat, die vorig jaar hun straat prachtig in een Kerststraat hadden omgetoverd, gaan dit jaar weer helemaal los. Onze commissie is uitgebreid, zodat we naast ons beiden ook hulp krijgen van Marita en Tom Schouten, Chantal de Waal en Aviva Schouten”, zegt Evelien.

Programma
De organisatie krijgt het decor helemaal gratis. De schilderachtige Graafse binnenstad, met de karakteristieke woningen, de intieme, aparte winkeltjes in smalle straatjes, krijgt door de sfeervolle Kerstverlichting en de ambiance een sprookjesachtige uitstraling. Alsof de tijd enkele eeuwen terug is gestapt en van het jachtige leven van “snel ergens naar toe moeten”, je uitnodigt om even heerlijk tot rust te komen.

Anita: “We hopen dat de tweede vrijdag in december een traditie wordt voor Grave en omstreken. Onder de paraplu van het Centrummanagement hebben we er weer een mooi programma voor jong en oud van gemaakt. Vanaf 18.00 uur zingen in de straten van het carré dat de binnenstad vormt diverse koren. Vanuit winkels en horecazaken komen geluiden en geuren de hopelijk vele toeschouwers tegemoet. Er is warme chocomel en Glühwein. Het karretje van de Baristameester is aanwezig. De Gildekamer van de Hampoort en Het Graafs Museum zetten hun deuren wijd open. Huizen van omwonenden zullen ongetwijfeld mooi verlicht en versierd zijn. Een soort eerbetoon kun je het ook noemen aan de kinderen die om 19.00 uur starten met hun lampionoptocht. Het startsein wordt gegeven bij Café Oud Grave in de Klinkerstraat. Natuurlijk onder begeleiding van onze eigen, onvolprezen Harmonie Stad Grave”.

Evelien: “Het Toeristisch Informatiepunt Grave, gevestigd onder het historisch oude stadhuis, tegenover de Elisabethkerk, organiseert speciale winterwandelingen. Met ervaren Graafse stadsgidsen. Wie daaraan wil meedoen, kosten vier euro, moet zich, in verband met het organiseren van voldoende gidsen, vooraf bij het Informatiepunt aanmelden. Liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk de 12e december, via telefoon 0486-870067. Natuurlijk is ook onze St. Elisabethkerk open. Klaar om de vele bezoekers te ontvangen die naar de speciale Kerststal komen kijken. Zeer de moeite waard wat pastoor René Aarden en Harrie Siebers daar laten zien”.

“Speciaal voor de kinderen hebben we ook heel speciale gasten gevraagd om naar Grave te komen. Mickey en Minnie Mouse lopen de hele avond door de Graafse straatjes. Als je met deze wereldsterren op de foto wilt, dan kan dat. We vragen daar wel één euro voor, die ten goede komt aan de actie van Serious Request. In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 december komt 3FM Serious Request The Lifeline door Grave. Als ‘meetingpoint’ is de Markt van Grave de plaats waar de dj-teams elkaar afwisselen. Deze wisseling gaat gepaard met feestelijke evenementen.

De dj-teams van 3FM lopen in estafettevorm 500 kilometer door Nederland, vanaf Goes via Grave naar Groningen, om geld op te halen voor het Rode Kruis. Tijdens hun tocht maken ze live radio en bezoeken ze allerlei acties die mensen hebben georganiseerd om geld in te zamelen. De opbrengst van 3FM Serious Request The Lifeline 2019 gaat naar psychologische hulp voor slachtoffers en voorlichting met als doel mensenhandel te voorkomen en herkennen. Dus die ene euro om samen met Mickey en Minnie op de foto te mogen wordt erg goed besteed”, vertelt Evelien.

Kortom, een programma van en voor Graafse burgers, waarbij gezelligheid en sfeer voorop staan.

(foto: Trudy Pieters)

(foto: Trudy Pieters)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties