Grave

Pinksterfeesten Grave 2018: 'Wordt het winter in Grave?'

'Prachtig om mee te doen, mooi om naar te kijken'

Door Freddy Klooté

GRAVE - De avond van de briefing van de scheidsrechters. In de prachtige tuin van Mascha Leurs. Zij is, samen met Bart Hammen, Bram Baken, Jos Derks, Joeri Nuijen en Johan Verhaaren, verantwoordelijk voor een goed verloop van de Graafse Zeskamp op tweede pinksterdag. Een traditioneel onderdeel van de Graafse Pinksterfeesten. Een succesvol onderdeel ook. Bart Hammen: “Prachtig om mee te doen, mooi om naar te kijken”. En zo is het.

Terwijl Mascha en Bram de scheidsrechters instrueren, praat ik met Bart Hammen over de komende zeskamp: “We zijn met een groep enthousiaste Gravenaren er weer in geslaagd om een schitterende zeskamp voor te bereiden. Kijk eens naar die juryleden. Jonge mensen die enthousiast zijn om er aan mee te werken. Dat is meteen ook de toekomst voor dit niet te missen evenement. Ook voor de wat oudere medemens kunnen we weer een Old Stars Zeskamp organiseren. Daar zijn we vorig jaar mee gestart en dat sloeg enorm aan. Er zijn best wat deelnemers bij die vroeger ook al meededen. Het circuit is dit jaar wat aangepast. We spelen vanaf Catharinahof tot en met het weitje aan de Maas. Met veel nieuwe onderdelen erbij. Omdat er op een aantal te gebruiken materialen het woordje “winter” stond, hebben we het maar de winterzeskamp genoemd. We hopen natuurlijk wel dat het weer zich niet aan die naam aanpast. Kris-kras door onze mooie binnenstad speelt de wedstrijd zich af. Met moeilijke, wat lichtere, grappige en natte onderdelen. Je ziet vaak dat de deelnemers het in het begin als een leuke grap beschouwen, maar dat het steeds feller wordt. De hoofdprijs is, naast een leuke sponsorprijs, de Wim Verhaaren Trofee. Dit jaar wordt dit kleinood, inclusief de eeuwige roem, voor de 23ste keer uitgereikt”.

Wim Verhaaren Trofee
Sinds 1996 wordt er tijdens de jaarlijkse Graafse Zeskamp gestreden om de Wim Verhaaren Trofee. Bart: “Voor de jongere deelnemers: “Deze prijs was een initiatief van de Horecavereniging Gemeente Grave, ter nagedachtenis van hun veel te vroeg overleden voorzitter, Wim Verhaaren. Wim was een sociaal, ongecompliceerd en vrolijk mens, met een ontwapenende humor. Hij was de grote animator en stimulator, die in 1993 de Pinksterfeesten weer nieuw leven inblies. Van deze Pinksterfeesten was de jaarlijkse zeskamp zijn paradepaardje. Ter nagedachtenis van deze geweldige Gravenaar is deze wisselbeker naar hem vernoemd. Naast Wim waren ook broer Jan Verhaaren, Jan Nuijen en Jan Rutten de grondleggers van de zeskamp, zoals we die nu kennen”. In het programmaboekje schrijven Wims kinderen Kitty en Johan een korte geschiedenis van de Graafse Zeskamp. Ze zijn trots op hun vader, die ze sinds 1995 moeten missen. Geheel in stijl van hun vader bedanken ze alle mensen en organisaties die ook dit jaar de zeskamp weer mogelijk maken: Stichting Regiopromotie Grave, Horecavereniging Grave, Gemeente Grave, EHBO, Brandweer Grave, sponsoren, jury en scheidsrechters, opbouwers, deelnemers, toeschouwers, organisatie zeskamp en iedereen die heeft meegeholpen. Ze refereren ook nog even aan het grootste moment van die zeskampdag, de prijsuitreiking. De volle feesttent, waar het zweet nog nadrupt, het bier met liters tegelijk door dorstige kelen zijn weg vindt. Waar toeschouwers en deelnemers gezamenlijk dit feest van Graafse verbroedering vieren. Waar als apotheose de wisselbeker door de winnaars omhoog wordt gestoken in een van geestdrift bijna omhoog geblazen tent.

Enkele feiten
Bart Hammen: “Er zijn dit jaar 22 deelnemende teams die gaan proberen om de winnaars van vorig jaar “Be cool, hou je mool”, de beker te ontfutselen. Verder zijn we natuurlijk blij met de deelname van acht Old Stars teams. De zeskamp start om 12.00 uur en eindigt om ongeveer 18.30 uur. Daarna gaan we met z’n allen, ja ook toeschouwers zijn van harte welkom, naar de feesttent voor de Après-ski. Omdat we met het materiaal al op de winter waren gewezen zijn we op dat thema maar verder gegaan. We hebben daarbij in de tent live passende muziek. Langzaam maar zeker wordt de spanning daar opgevoerd, tot de winnaars bekend zijn. Daar moet dan natuurlijk nog een glaasje of wat op gedronken worden”. Bart lacht. Hij weet hoe gezellig het in de tent is.
De scheidsrechters wordt intussen verteld waar ze op moeten letten. De begrippen “veiligheid” en verantwoordelijkheid” vallen regelmatig. Bart: “Het moet echt gezellig blijven. Dus ook veilig”. Enkele spellen: Ice Ball, Ice Swim, Snowboarden. Hopelijk wordt het heel warm. Enkele deelnemende ploegen met een bijzondere naam: Ode aan Barry, BCHJM, The Incapables en niet te vergeten Bij Voorbaat Kansloos. Ook de Old Stars kunnen er wat van. Wat dacht je van “Vroeger deed het minder pijn”?

Alweer een Graafs evenement om naar uit te kijken.

(foto: Marco van den Broek)

(foto: Marco van den Broek)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties