Kunst & Cultuur

Maureen Koster over haar trainingsplannen voor de Olympische Spelen

Door The Stars Media

(foto: CC BY-SA)

Met minder dan 200 dagen te gaan tot de geplande startdatum van de Olympische Spelen van 2020, is er nog steeds onzekerheid over het al dan niet doorgaan van het grootste sportevenement. De Spelen, die afgelopen zomer zijn uitgesteld vanwege de gevolgen van de coronaviruspandemie, worden dit jaar van 23 juli tot 8 augustus gehouden in Tokio, Japan. Maar de poging van deze zomer om de Olympische Spelen te organiseren, zou zelfs kunnen mislukken, aangezien de Japanse premier Yoshihide Suga deze week een noodtoestand implementeerde in Tokio en de omliggende gebieden, vanwege een alarmerende verspreiding van Covid-19-gevallen. Fans van de spelen zijn onzeker of ze dit jaar sportweddenschappen kunnen plaatsen.

Voor het geval je nog nooit van haar hebt gehoord, Maureen Koster werd geboren in Gouda in 1992. Ze is een Nederlandse midfond hardloper die deelneemt aan atletiek en cross country hardloopevenementen. Toen ze amper zeventien jaar oud was, deed Koster al haar eerste internationale ervaring op bij een groot boortoernooi. Tijdens de EYOF 2009 in Tampere, Finland eindigde ze als negende op de 1500 m. Een jaar later speelde ze een deel van het Nederlandse team op het WK voor junioren in het Canadese Moncton.

Haar persoonlijke records zijn als volgt:

Weg
800 meter - 2: 02.15 (Ninove 2014)
1000 meter - 2: 40.09 (Amsterdam 2014)
1500 meter - 3: 59,79 (Monaco 2015)
5000 meter - 15: 07.20 (Palo Alto 2016)

Indoor
1500 meter - 4: 10,68 (Karlsruhe 2016)
3000 meter - 8: 49.18 (Glasgow 2016)

Ondanks dat iedereen onzeker is over de wedstrijden heeft Maureen Koster haar training voortgezet. Na de afgelasting in 2020 gelooft ze dat 2021 haar jaar wordt om te schitteren op de Olympische Spelen. Ze heeft zich echter afgevraagd of er überhaupt kwalificatiewedstrijden zullen zijn? Zal ze zich kunnen kwalificeren? De 28-jarige atleet heeft veel vragen en zorgen.

Ze heeft in interviews gezegd dat dit een heel bizar jaar is geweest en dat ze niettemin haar uiterste best zal doen. Ook maakt Koster zich zorgen of ze in april voor een trainingskamp naar de Verenigde Staten kan. Het trainingskamp is belangrijk voor atleten zoals zij, omdat ze heel goed kunnen beslissen over haar kwalificatie voor grote toernooien zoals de Olympische Spelen, Wereldbekers en Europese kampioenschappen. Als ze niet naar Amerika kan, heeft ze besloten om naar Tenerife te gaan. Daar maakt ze grappen dat ze zowel warm kan worden als trainen.

Maureen Koster heeft haar coach of trainingsmaatjes niet kunnen ontmoeten, aangezien ze allemaal in Englant wonen. Groot-Brittannië werd afgesloten toen de premier iedereen opdroeg thuis te blijven en reizen te vermijden. De pandemie heeft het erg moeilijk gemaakt om te trainen, de motivatie van veel atleten is ook laag, omdat ze alleen moeten trainen. Ze legt uit hoe haar trainingsmaatjes en coach er altijd in slagen om haar tot het uiterste te drijven en geweldige resultaten te behalen.

Ook al is ze alleen, dat wil niet zeggen dat ze zich verslapt. Ze heeft een duidelijk trainingsplan, dat ze nauwgezet heeft gevolgd. Ze heeft haar best gedaan, volgens lokale regels en veiligheidsbeperkingen. Koster heeft geluk dat ze naar buiten kan rennen. Om zich te kunnen kwalificeren voor de wedstrijden heeft ze een timing van 15 minuten en 10 seconden nodig. Haar persoonlijk record is 15 minuten en 7 seconden. Alle gegevens geven aan dat ze zal kunnen deelnemen aan de komende Olympische Spelen.

In 2020 was ze in topvorm en won ze verschillende wedstrijden. Ze herinnert zichzelf eraan dat ze het zich niet kan veroorloven geblesseerd te raken of een training over te slaan. Ze moet ervoor zorgen dat ze de limiet kan halen totdat er meer informatie over de kwalificaties naar buiten komt. En dat is de grootste uitdaging. Het is moeilijk om continu in topconditie te blijven. Ze is toch maar een mens. Ze moet een pauze nemen om zichzelf niet te veel te belasten.

Als ze gekwalificeerd is, kunnen we Maureen Koster dan live zien rennen? Kunnen de fans de Olympische Spelen bijwonen? Yoshiro Mori, de voorzitter van het organiserend comité en een voormalig premier, zei dat er in mei een beslissing zal worden genomen over het al dan niet bijwonen van de wedstrijden door lokale fans en / of fans uit het buitenland. Hij legde uit dat ergens van maart tot en met mei een besluit zal worden genomen. Vorige week werd aangekondigd dat Japan een openbare vertoning van de Olympische en Paralympische fakkels in Tokio stopzet. De Olympische fakkeltocht zou op 25 maart beginnen. Aangezien Tokyo in een noodtoestand verkeert, is de kans klein dat fans uit het buitenland de games bijwonen. Ook al is de mogelijkheid om de Olympische Spelen live vanuit Tokyo te zien grimmig, we kunnen er toch van genieten vanaf de tv. Dus laten we ons best doen om onze favoriete atleten te ondersteunen!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties