Grave

‘CP Cider White’ spectaculaire voorstelling van en voor inwoners

Herbeleving bevrijding Grave vol emotie

Door Jaap Schouten

GRAVE - Daar zijn ze! Bewoners van de Rogstraat zien vanachter hun raam of deuropening de eerste Amerikaanse soldaten voorzichtig speurend door de straat lopen. Het is zondag 17 september 1944: Grave is bevrijd. Nu, 75 jaar later, beleeft het historische stadje aan de Maas zijn bevrijding opnieuw. Op 20 september wordt ‘Cider White CP’ uitgevoerd, een spectaculaire en indringende manifestatie vol symboliek, actie, muziek en licht in het Graafse centrum die wordt georganiseerd door betrokken Gravenaren.

Leo Burgers (links) en Peter Linders.

De titel ‘Cider White CP’ staat voor de gelijknamige commandopost, die in september 1944 door de geallieerde bevrijders onderin het Graafse stadhuis werd ondergebracht. Grave - met name de brug over de Maas - speelde in die tijd een belangrijke rol bij de grote bevrijdingsoperatie Market Garden. De brug bij Grave werd door parachutisten razendsnel ingenomen, maar Market Garden strandde uiteindelijk in Arnhem: een brug te ver. De bevrijding van Grave maakte destijds diepe indruk op de bewoners van de Graafse binnenstad en ook nu, anno 2019, is de betrokkenheid van oude en nieuwe generaties bij het 75-jarige herdenkingsjubileum nog onmiskenbaar groot.

Belangeloos
Dat geldt zeker voor inwoner Peter Linders, die zich de verhalen van zijn vader  - die toen in de oude binnenstad woonde en als kleine jongen de bevrijding meemaakte - nog goed herinnert. Het bracht Linders op het idee voor een grote manifestatie, met als doel de symbolische herbeleving van de bevrijding van Grave. Een enorme klus, maar hij zocht en kreeg hulp van enthousiaste Gravenaren zoals Leo Burgers, die belangeloos de handschoen oppakten en hun schouders onder het project zetten. Meewerkenden zijn de vrijwilligers achter 0486tv, Harmonie Stad Grave en de Cloveniers van Schutterye tot Grave. Inmiddels hebben velen vrijwilligers hun medewerking toegezegd.

Historisch centrum
De manifestatie ‘Cider White CP’ belooft op 20 september een spektakelstuk van de eerste orde te worden, van en voor Gravenaren en natuurlijk andere belangstellenden. De voorstelling speelt zich af in het historische centrum, met name de Rogstraat, op de Markt met de Hoofdwagt, het stadhuis en de Elisabethkerk. Daar zullen re-enactors, acteurs in originele legeruniformen en met authentieke wapens, de historische gebeurtenissen bij de bevrijding van Grave naspelen. Ze worden ondersteund door legervoertuigen uit die tijd. Ook het decor van de voorstelling is origineel: op de Markt worden de soldaten enthousiast begroet door dolblije inwoners, gespeeld door figuranten en vervolgens wordt in het oude stadhuis de commandopost Cider White ingericht. De gespeelde scenes worden voor het publiek ondersteund door vertelling, muziek en lichtbeelden. Ook is de binnenstad feestelijk versierd met grote banieren en vlaggen en worden middenstanders gevraagd om hun etalages ‘passend’ aan te kleden. Zo ademt Grave de sfeer van hoop, verwachting en feest. Precies zoals het toen was.

Vaandelzwaaien
Dan is het de beurt aan de gilden en de harmonie van de gemeente Grave, die vol symboliek de bevrijding zullen uitbeelden. De gilden paraderen ceremonieel via de Rogstraat en de Bijl naar de Markt, waar de Cloveniers stelling nemen en hun kanon opstellen. Intussen omlijst het gilde St. Jan uit Gassel de activiteiten met vaandelzwaaien en tegelijkertijd marcheert de Harmonie muzikaal vanuit de Rogstraat de Markt op. Na een korte, respectvolle herdenking van de Graafse oorlogsslachtoffers, onder wie burgemeester Ficq, speelt een trompetter ‘The Last Post’. Als de Nederlandse vlag is gehesen en het kanon wordt afgevuurd is Grave officieel bevrijd. De bevrijding wordt gevierd met muziek van de harmonie en ook zal de Graafse zangeres Suzanne Menheere en de panfluitster Nadja Spooren optreden. De voorstelling, die ongeveer anderhalf uur duurt, wordt afgesloten met een samenzang van Grave Superieur.

Kampement
‘Cider White CP’ is, aldus initiatiefnemer Peter Linders, de ultieme verbeelding van het bevrijdingsjubileum van Grave en benadrukt de dankbaarheid van Grave naar de bevrijders toe. In dezelfde week, van 14 tot en met 22 september, is er een heel programma (www.graafskazemattenmuseum.nl) met onder meer schijngevechten van re-enactors bij de Maasbrug en de twee kazematten. De re-enactors verblijven de hele week in een speciaal authentiek kampement bij het Gemaal van Sasse, waar voor bezoekers het soldatenleven in WO-2 wordt uitgebeeld. Er zijn rondtochten met historische Amerikaanse legervoertuigen, een parachutedropping bij de brug en er is de wandelmars Airborne Walking Event.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties