Grave

Indië-Herdenking op 15 augustus dit jaar via 0486tv

'Corona maakt mooie, serene herdenking van vorig jaar anders'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Fred Hulsman slaakt een diepe zucht: “Het was vorig jaar zo mooi. De Indië-Herdenking bleek in een enorme behoefte te voldoen. De herinneringen, ook doorgegeven van de eerste naar de tweede en zelfs naar de derde generatie bleken nog steeds aan levendigheid niets verloren te hebben. De gebeurtenissen uit het verleden zitten nog steeds diep in onze vezels verankerd. De mensen waren blij dat het eindelijk ook in Grave was opgepakt. Uiteraard was het logisch dat dit een vervolg zou krijgen. Helaas gooit het coronavirus roet in het eten. Desondanks hebben we een oplossing gevonden. Met dank aan 0486tv van Peter Linders en Omroep Land van Cuijk”.

Fred Hulsman: ”Het zou dit jaar precies 75 jaar geleden zijn dat door de bommen op Hiroshima en Nagasaki, na de overgave van de Japanse bezetter van Nederlands-Indië, geheel Nederland bevrijd was. Vanaf dat moment, tot ver in de jaren ’60, werden Indische mensen naar Nederland gerepatrieerd. Een wat onjuiste benaming, omdat veel van deze mensen nooit in Nederland waren geweest. Bij ieder schip dat uit Indië vertrok waren er tienmaal zoveel mensen die achterbleven. Ouders, grootouders. De meesten zouden elkaar nooit meer zien. Hartverscheurende taferelen deden zich voor. Zo heeft mijn moeder haar moeder nooit meer gezien”. Fred zwijgt. In de geschiedenisboekjes staat de komst van de Indische landgenoten in enkele alinea’s beschreven. De werkelijkheid van de diverse repatriëringen was wreed. Door een zee van tranen voeren schepen naar een nieuw, onbekend land. De ontvangst in dat koude land was niet zo heel hartelijk. Veelal waren houten kampementen gebouwd om de nieuwe bewoners te herbergen. Kleur en gewoontes deden de rest.
“In Grave kwamen veel mensen uiteindelijk dicht bij elkaar te wonen in het rode en blauwe dorp”, vertelt Fred. “Onze centrale speel- en ontmoetingsplaats was het van Coothplein. Daar ontmoetten we ook de Graafse leeftijdgenoten. In mijn herinnering was de verstandhouding best goed. Het spelen werd al snel samenspelen. Ook volwassenen wisten elkaar te vinden. Een wederzijdse integratie bleek succesvol. Het bij Indische Nederlanders hoog in het vaandel staande “eten”, bleek een prima bindmiddel te zijn. Natuurlijk trokken de Indische Nederlanders veel met elkaar op. De tweede generatie groeide op en zorgde voor een volgende. Maar de gedachten aan Indië bleven. Ook door de verhalen die gelukkig bewaard zijn gebleven. Na jarenlang binnenshuis verteld te zijn, mochten ze uiteindelijk ook hardop verteld worden. Onder het motto “Het verhaal mag verteld worden”, werd vorig jaar dan ook de eerste Indië-Herdenking in Grave gehouden. Een prachtig gebeuren, dat op velen een diepe indruk heeft gemaakt”.

Nieuwe plannen
Op 14 februari 2020 werd de Stichting Indië-Herdenking Grave opgericht. Fred Hulsman werd voorzitter, Rob Reinewald secretaris, Charley Woesthoff penningmeester en leden van het bestuur zijn Evy Boer – de Wit (vice-voorzitter), Louis Lefeu en Willem van den Berg. Fred: “De stichting heeft tot doel om jaarlijks een Indië-Herdenking te organiseren in de gemeente Grave. Daarnaast heeft de stichting tot doel fondsen te verwerven om te komen tot een Indië monument in Grave. De stichting benadert kunstenaars in Grave om een monument te ontwerpen. Voor de plaats van het monument wordt, hoe kan het anders, aan het Van Coothplein gedacht”. (Bijdragen voor het monument kunnen op het bankrekeningnummer van de stichting worden gestort: NL81RABO 0353 8788 47 t.n.v. Stichting Indië-Herdenking Grave).

Waar vorig jaar de Herdenking in het teken stond van “Het verhaal mag verteld worden, is dit jaar “De prijs is te hoog” het motto. Fred Hulsman, een man die op een rustige, positieve manier verhalen kan vertellen: “De prijs zou inderdaad te hoog zijn, als we alles wat er toen is gebeurd zouden vergeten. Het eerder beschreven verdriet, de machteloosheid, het verlies van familie, huis en goederen, bleek in het nieuwe thuis best nog tot spanningen te leiden. Trauma’s bleken tijd nodig te hebben. Een harde hand was vaak onvermijdelijk. Maar, om met de spreuk van War Child te spreken, “Samen halen we de oorlog uit het kind, opdat die kinderen ook gelukkig kunnen zijn. Onze boodschap is ook, dat dit nooit meer mag gebeuren. Maar vrede is niet gratis. Je moet er wel wat voor doen”.

Dit jaar zijn er door 0486tv opnames gemaakt voor de Indië-Herdenking 2020. Inclusief vele ingrediënten die vorig jaar zo’n diepe indruk maakte op de vele aanwezigen in het Historisch Stadhuis en op het Torenplein. Op 15 augustus 2020 om 19.30 uur start de tv-uitzending op Omroep Land van Cuijk.
Fred: “Inclusief toespraken, opnames van het rode dorp, taptoe, muziek van Dulla, twee minuten stilte, bloemlegging door de (wnd-)burgemeester en het Wilhelmus. We streven weer het gevoel van herinnering na. Geplaatst in deze tijd, in deze plaats. Een waardig en waardevol virtueel samenzijn”.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties