Grave

Eerste Avond van de Columnist smaakt naar meer

'Columns schrijven als levensvervulling'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

CUIJK/GRAVE - Het Theatercafé van de Schouwburg Cuijk vormde dinsdag 15 november het decor voor de eerste editie van de Avond van de Columnist. Zeven bekende namen uit het Land van Cuijk, onder wie Arena's Freddy Klooté, droegen een column voor en spraken openhartig over hun drijfveren en passie voor het schrijversvak. "Een goede column moet tijdens het schrijven ook jezelf amuseren."

Het theatercafé van de Cuijkse cultuurtempel is met ruim honderd bezoekers goed gevuld tijdens de eerste Avond van de Columnist. De Boxmeerse band The Allyway verzorgt de muzikale opening. Gitarist van de formatie rond zangeres Janneke Willems is Geurt Franzen, die de avond samen met collega-columnist Erik Reijnen Rutten presenteert.

'Leve de duisternis'
Oud-Gelderlanderjournalist Henk Baltussen, net begonnen met zijn eigen krant De Bok in de gemeente Boxmeer, is de eerste columnist die plaatsneemt achter het catheder. Geheel in lijn met het thema van de avond, 'Leve de duisternis', draagt hij een indringende column voor over een dove vrouw met nog slechts één procent van haar gezichtsvermogen. Non-fictie, want de vrouw in kwestie zit op de eerste rij.
Hierna is het de beurt aan Babette Pul, vooral bekend van haar 'single mama'-columns voor De Gelderlander. De Nijmeegse boeit het publiek met een zeer persoonlijke column over haar recente vertrek bij het dagblad en de vrijheid van het freelance bestaan.
Na een muzikaal intermezzo van zanger Jorrit de Vries leest Twan Dohmen van het Boxmeers Weekblad een column voor over de moeizame verhoudingen tussen Cuijk en Boxmeer.

'Jan met de korte lul'
Voorafgaand aan hun voordracht worden de columnisten door Erik Reijnen Rutten en Geurt Franzen telkens kort bevraagd over hun werkwijze en drijfveren. "Ik zie het schrijven van columns als levensvervulling", stelt Thomas Verbogt, die al bijna 25 jaar lang zes dagen per week een column schrijft voor De Gelderlander. Op de vraag wat het geheim is van een goede column antwoordt hij: "Licht schrijven, al is het onderwerp nóg zo zwaar. Daarnaast vind ik dat een goede column tijdens het schrijven ook jezelf moet amuseren." Verbogt amuseert niet alleen zichzelf, maar zeker ook het publiek, dat meerdere malen dubbel ligt tijdens zijn hilarische column over een ziekenhuisbezoek. Verbogt staat dan ook bepaald niet als 'Jan met de korte lul' op het podium...

'Mensen raken'
"Een column is pas écht geslaagd als je mensen weet te raken", meent de Boxmeerse schrijfster Antoinette Verstegen, die regelmatig columns publiceert op Facebook. "Dat kan met een column over de ellende in Amerika die ons mogelijk te wachten staat, maar bijvoorbeeld ook over prachtige herfstbladeren in het bos waarvan je zegt: wow!"
"De meeste reacties krijg je op persoonlijke columns", weet Eefke Peters, die onder meer publiceert op www.LandvanCuijk.nl. "Columns over bijvoorbeeld je kinderen of je gewicht."

'Ouwehoer van nature'
Freddy Klooté van weekblad Arenalokaal sluit de avond in stijl af met de column 'Lang leve de duisternis'. Als voormalig frontman van de legendarische Zeeuws-Vlaamse formatie Freddy Teddy and the Wild Winds is Klooté een performer pur sang. Hij krijgt de handen van de toeschouwers dan ook op elkaar.
Over de manier waarop hij de onderwerpen voor zijn wekelijkse columns bepaalt, zegt hij: "Dat kan op vele manieren. Ik lees sowieso heel veel kranten en dat brengt me vaak op ideeën. Soms kan zelfs één bijzonder of opvallend woord al voldoende zijn om een column over te schrijven. Pas geleden had ik dat bijvoorbeeld nog met het woord Orthorexia."
"Het gevecht met het papier, de uitdaging om er iets van te maken", noemt Freddy als zijn belangrijkste drijfveer. "En het houdt me bovendien scherp. Misschien werkt het schrijven van columns wel als medicijn tegen de opkomende Alzheimer, haha."
Moeite om iets op papier te krijgen heeft Freddy maar zelden. "Nee, ik heb veertig jaar in het onderwijs gezeten, dan moet je van nature al een ouwehoer zijn. Ik moet mezelf juist vaak afremmen."

De geslaagde eerste editie van de Avond van de Columnist krijgt op 4 april een vervolg.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties