Grave

Alternatief afscheid van Grave in viertal tv-shows

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Na het afkondigen van de extra maatregelen om het coronavirus in te dammen, cancelen de organisatoren het 'Ziel en Zaligheid Defilé' van Grave en komen zij met een alternatief op televisie. 'We gaan in een defilé-show laten zien wat de echte ziel & zaligheid is van het stadje Grave door de eeuwen heen', zo luidde de aankondiging op social media en in de kranten. Echter gooien de extra maatregelen die het kabinet afkondigde op vrijdag 26 november roet in het eten.

De werkgroep onder regie van Stichting 0486 Producties heeft het weekend erna gebrainstormd over alternatieven mogelijkheden om toch afscheid van de gemeente Grave te kunnen nemen voordat deze opgaat in de nieuwe Gemeente Land van Cuijk. Initiatiefnemer Peter Linders: "Samen met mijn partner Jolanda maken wij geregeld een tv-talkshow die te zien is op het Facebookkanaal van 0486tv en op de televisiezender van Omroep Land van Cuijk. Waarom maken we met dit thema niet een aantal tv-shows en nodigen we bekende en markante Gravenaren uit om over de bijzondere historie en kenmerken van het vestingstadje te praten?"

Op de laatste zondagen van december om klokslag 12 uur zijn deze televisieshows te volgen via eerder vermelde mediakanalen. "Jolanda Linders: "We maken een wervelend programma met leuke gasten, muziek van Graafse artiesten en ludieke reportages. De groepen en verenigingen die mee zouden werken aan het defilé worden gevraagd om hun medewerking te verlenen."

De live uitzendingen vinden plaats op de zondagen 12, 19 en 26 december en 2 januari, telkens van 12 tot 14 uur. "Het programma wordt opgebouwd met een reis vanuit het verleden naar het heden. Met aan tafel vertegenwoordigers van de groepen en verenigingen die hier al een tijd enthousiast mee bezig waren. Zo is er een groep die de periode 1200-1500 gaat uitbeelden met daarin het ontstaan van Grave in de tijd van de Heren van Kuijk, opgevolgd door de periode dat Prins Willem van Oranje zijn echtgenoot Anna van Buren uit Grave leert kennen om later te trouwen in Buren. Daarna gaan we verder naar de volgende eeuwen. Het beleg en de slag om Grave in 1674, het ontstaan van het blindeninstituut St. Henricus en De Wijnberg in 1800-1900. De opkomst van de industrie en de eerste capriolen van luchtvaartpionier Jan Hondong aan het begin van de vorige eeuw (1929). Grave tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in 1945. Het ontstaan van de Indische gemeenschap in het rode en blauwe dorp. De tijd van de rock- en roll in het Oranje Hotel, de disco in het Pallazotheater, waarna we langzaam toewerken naar het huidige tijdsbeeld van internet, mobiele telefoons en scooters. Hoe gaat Grave in de toekomst eruit zien? Over 50 jaar? Over 100 jaar?"

Voor de liveshows wordt de serre van het onlangs in het Graafse Arsenaal geopende Nidum-House of inspiration omgebouwd worden tot een professionele studio. Daarnaast verzorgen Graafse artiesten, zoals DJ's en muzikanten van Harmonie Stad Grave de intermezzo's. Linders: "We nemen ook afscheid van de burgemeester en wethouders, maken op 2 januari kennis met de nieuwe gemeente Land van Cuijk en spreken met jongeren over hun toekomst en die van de vestingstad Grave."

De shows duren circa 2 uur en zijn live te volgen via Omroep Land van Cuijk, www.zielenzaligheidgrave.nl en de Facebookpagina van 0486tv.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties