Markten / Beurzen

Bedrijf ondernemer plat: te voorkomen met een VPN?

Door Rick Burgers van LEQUAL

Een bedrijf dat compleet plat gaat, omdat de ICT-systemen het opgeven: het is de nachtmerrie van iedere ondernemer. In mei 2020 stond in de Volkskrant het verhaal van een ondernemer die zijn hele systeem ziet vastlopen, omdat hackers losgeld eisen voor de data die op de server staat. Volgens experts was dat mogelijk voorkomen te geweest, met een simpele oplossing: een VPN.

Bedrijf plat door hackers

In Noord-Brabant is een ondernemer gevestigd met een imposante loods. Als hij een keer in de nacht wordt gebeld door de afdeling ICT van zijn bedrijf, dat het systeem plat ligt, kijkt hij in de loods en vindt hij uit dat de belangrijkste server is gestopt, met een bericht van hackers: alle data die erop staat is versleuteld en er moet losgeld worden betaald om de data te ontsleutelen. De ondernemer is slachtoffer geworden van zogenaamde ‘ransomware’ Hij betaalt om de data te ontsleutelen.

Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum zijn bedrijven en particulieren steeds vaker het doelwit van ransomware-aanvallen. Gegijzelde informatie heeft een steeds grotere waarde, zeker bij mkb’ers en grotere bedrijven. Ook instellingen als universiteiten en ziekenhuizen worden steeds vaker slachtoffer.

Het is zonde, want een dergelijke situatie is niet nodig, zeggen online veiligheidsexperts. Vaak worden dit soort kansen door hackers gegrepen als er intern een veiligheidslek is. Het surfen met een zogenaamde VPN kan al heel wat leed verhelpen. Maar wat is een VPN-verbinding?

Meer over de VPN-verbinding

 

Een VPN is een Virtual Private Network. Dat is een extra netwerk waarmee gebruikers verbinden als ze verbinding maken met het internet. Dit extra netwerk kent een extra versleuteling door een soort ‘tunnel’. Pas aan het eind van de rit wordt alle data ontsleuteld, zodat de gebruiker een website kan zien of data kan versturen en ontvangen.

Dat gebeurt allemaal via een server op een andere plek. Meestal is dit het buitenland. Tijdens het internetten wordt een IP-adres gestuurd; dit is de postcode van je internetverbinding. Zo is de locatie van bijna iedereen op het net relatief nauwkeurig te achterhalen. Door een VPN te gebruiken, maak je verbinding met een server op een andere plek. Je gebruikt dan ook een ander (buitenlands) IP. Daardoor lijkt het voor hackers en kwaadwillenden net alsof je je ergens anders bevindt en ben je moeilijker te traceren.

Een VPN is er voor consumenten en ondernemers

VPN’s zijn te gebruiken door allerlei soorten gebruikers. Zo kunnen consumenten er gebruik van maken voor hun dagelijkse bezigheden, zoals e-mailen, surfen, filmpjes kijken en thuiswerken, maar ook ondernemers kunnen ermee uit de voeten.

Zakelijk kan een VPN de medewerkers van een bedrijf beschermen door de verstuurde data te beschermen en binnen hetzelfde netwerk te houden. Daarnaast kan het helpen bij thuiswerken. Er kan dan een beveiligde verbinding tussen thuis en kantoor worden opgezet, zodat bedrijfsapplicaties ook thuis beschikbaar zijn.

Het belangrijkste aspect is de veiligheid. Online bewustwording is tegenwoordig een steeds groter goed. Zeker nu onze computers steeds meer belangrijke data bevatten, die uiteindelijk voor een bedrijf of individu cruciaal kunnen zijn.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties