Is het friet of patat?

Door Ocere Ltd

Ken je het als friet of patat? Wat is de juiste benaming precies? Er wordt hierover volop gediscussieerd op Social Media en er zijn zelfs twee kampen ontstaan #teamFriet en #teamPatat. Maar wat is het nu? Eten we nu patat of eten we Friet. De meningen hierover zijn erg verdeeld, dus laten we beide kanten even onder de loep nemen.

De Aardappel
Het begon allemaal met de aardappel. De aardappel kennen we pas sinds 1600 en ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Belgen waren de eersten die er slierten van maakten en het in het frituur kwakten. Het is in 2017 zelfs opgenomen in het Unesco-erfgoed van België, dat friet uit België afkomstig is. De gefrituurde slierten van toen noemden ze ‘Patates Frites’. Later afgekort als friet. Bij het afkorten gebruik je namelijk het zelfstandig naamwoord dus bleef er frieten over.

In Noord-Nederland dacht men daar anders over. Frites had daar geen inhoud dus werd de naam ‘patat’ gegeven. Patat in België betekent gekookte aardappels en dat was daar geen optie. De letterlijke vertaling van patat in België is een klap. Dus vraag daarom maar niet om patat in België!

België is eerder dan Nederland begonnen met het maken van friet. En niet alleen daarmee waren ze sneller, ze waren ook sneller met het aanbieden van gokspellen online. De Nederlander waagde altijd graag een gokje in een Belgisch online casino. Dit vooral vanwege de taal op de sites.

Oorsprong
Er wordt dus veel gespeculeerd over de oorsprong van de frieten. Een zekere Fritz begon in 1838 een frietkraam op een Belgische kermis. Dat werd een groot succes. . Er ontstonden ook frietkramen die kermissen volgden naar andere steden. Een portie patat werd begin 1900 verkocht voor 0,62 euro. Dat is voor die tijd duur.

Nederland is na België begonnen met friet en sneed de patat kleiner. Een frietje in Nederland is 9 centimeter dik. In België 15 centimeter. We gooien er ook andere sauzen op en maken er soms een puinhoop van. Daarom heet een Patatje Oorlog ook ‘Oorlog’ vanwege de ‘slagveld’ look. Dus het heeft niets te maken met een donker koloniaal verleden met Nederlands-Indië of iets in die trant.

Leuke weetjes
Het is altijd leuk aparte weetjes te leren over friet / patat.

● Het laatste nieuws vanuit België is een frietkraam in Lanaken, dat friet met Nutella verkoopt. Het Frietmuseum in Brugge vind daar wat van. “Dat komt er bij ons niet in!” volgens Lanaken.
● Een patatje oorlog in het zuiden bestaat uit mayo, uitjes, curry en satésaus. Dus je krijgt curry extra.
● We hadden het er al over, maar in België is er een frietmuseum in Brugge waar je alles leert over de friet wat je weten wilt.
● French Fries komt van de Amerikanen die als soldaten in België gelegerd waren. Zij hoorde in de franse taal de Belgen praten over frieten en maakten daar ‘Fries’ van. En omdat het in het Frans was werd het ‘French Fries’.
● We eten per jaar gemiddeld 18 kilo friet per persoon. Dat is veels teveel!

Tenslotte
Er wordt heel wat gepraat over friet en patat. We komen er niet echt uit. Er is onderscheid in woordgebruik tussen Noord en Zuid-Holland. We zijn het er wel allemaal over eens dat je van al dat gepraat veel honger krijgt.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties