Is Decentralized Finance (DeFi) onze financiële toekomst?

Door Patrick Janssen

Als je op de hoogte bent van het laatste nieuws in cryptovaluta dan ken je het al – DeFi. Maar wat is DeFi en is het meer een hype of echt een onderdeel van onze financiële toekomst? Als je denkt, ‘ik koop Bitcoin en laat het daarbij’ – dan heeft DeFi daar hele andere plannen voor.

Wat is het precies?
DeFi staat voor Decentralized Finance, en dit is een financieel ecosysteem waar collectieve financiële diensten transparant en gedecentraliseerd zijn omdat ze gebruik maken van blockchain technologie. Door gebruik te maken van protocollen, smart contracts en tokens worden financiële diensten geautomatiseerd op de blockchain. Het gevolg is dan ook dat er geen tussenpersoon meer nodig is. Dus geen derden, geen banken en geen advocaten – iets wat anders standaard is wanneer je gebruik maakt van financiële diensten.

Normaliter betekent het dat je met cryptovaluta en de blockchain vertrouwen moet hebben in een andere partij die deze diensten aan jou gaat leveren. Je moet bijvoorbeeld erop vertrouwen dat een bank echt jouw geld nog heeft als je het daar laat staan. Met DeFi is de bedoeling het vertrouwen in deze externe partijen te minimaliseren, en dat gebeurt door middel van cryptografie en blockchain technologie. We zien constant om ons heen dat de wereld aan het veranderen is, dat we steeds meer automatiseren. Dus waarom zou ons financiële systeem ook niet veranderen? Het zou dus betekenen dat het smart contract - regels geschreven in code – zouden kunnen draaien op de blockchain en op die manier de financiële transacties kunnen uitvoeren zonder weinig tot geen menselijke tussenkomst.

Gebaseerd op onderpand
De eerste generatie DeFi apps die we nu zien hebben allemaal behoorlijk wat collateral (Engels voor onderpand) als beveiliging. Dat betekent dat jij als gebruiker al cryptovaluta moet hebben en deze als onderpand gaat inzetten om meer te kunnen lenen. Als DeFi meer richting de ‘traditionele’ banken zou willen gaan moeten ze ongedekte leningen verschaffen, en daar is natuurlijk weer een bepaald soort identiteitssysteem nodig. Dat hoeft natuurlijk niet de traditionele ‘ID kaart’ te zijn zoals we die bij een bank kennen, maar wel een manier waarom een lener krediet kan opbouwen en ook op die manier meer kan lenen. Het grote verschil tussen deze identiteits- en kredietsystemen zal dan ook moeten zijn dat ze voor iedereen toegankelijk zijn en toch nog steeds mensen de privacy laten behouden.

Steeds populairder aan het worden
We hoeven alleen maar te kijken naar de waarde en cijfers van dit moment en we zien gelijk dat het inderdaad populairder aan het worden is. De waarde van DeFi kunnen we berekenen door naar het Ethereum netwerk te kijken (alle DeFi smart contracts) en die te combineren met alle ERC-20 tokens en Ethers op die openstaande contracts. Begin van het jaar was het rond de 700 miljoen dollar waard, op 1 augustus van vorig jaar was het meer dan 4 miljard dollar. Weer een maandje later was dit maar liefst verdubbeld tot meer dan 8,6 miljard dollar. Dat zijn nog eens bedragen die een bepaald vertrouwen in een manier van werken uitspreken. Omdat Ethereum het belangrijkste platform is voor het merendeel van de DeFi projecten wordt de waarde dan ook berekend door ERC-20 tokens en Ethers.

Is het dan ook echt de toekomst van de financiële sector?
Wanneer we naar de cijfers kijken dan liegen deze er zeker niet om. De hype rondom DeFi is extreem geworden en de interesse in DeFi groeit exponentieel. Het is dan ook duidelijk dat de ICO bubbel flink aan het groeien is, de enige vraag is hoe lang nog? Want volgens een aantal deskundigen is DeFi op dit moment extreem overgewaardeerd. Gaat er op een gegeven moment nog een keer de bubbel barsten of is dit echt de toekomst?

Hoewel er veel deskundigen zeggen dat DeFi extreem overgewaardeerd is verwachten diezelfde deskundigen niet dat het een barstende bubbel gaat worden. Want als we realistisch zijn, gaat de hype alleen maar toenemen en zullen we steeds meer push richting de DeFi markt zien. Naarmate de tijd vordert zal de belofte van The Internet of Money nog relevanter worden. Als we er dan nog rekening mee houden dat rond de 2 miljard mensen ter wereld geen toegang hebben tot financiële dienstverlening, dan moet het duidelijk zijn dat DeFi de toekomst is.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties