Herindelingsverkiezingen op 22, 23 en 24 november

Inwoners nieuwe gemeente Maashorst naar de stembus

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

MAASHORST - Landerd en Uden gaan op 1 januari samen verder als gemeente Maashorst. Een bijzonder moment. De herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Maashorst zijn op woensdag 24 november. Op maandag 22 en dinsdag 23 november kan er ook al gestemd worden, het zogenoemde ‘vroegstemmen’. Er zijn in totaal 25 stembureaus geopend op 24 november waarvan er zes op 22 en 23 november beschikbaar zijn voor het vroegstemmen (zie bijlage). Alle stembureaus, ook die van het vroegstemmen, zijn geopend tussen 7.30 en 21 uur. Kiezers kunnen zelf bepalen bij welk stembureau in de gemeenten Uden of Landerd zij hun stem uitbrengen.

Conform de Kieswet organiseert de grootste gemeente, in dit geval de gemeente Uden, in nauwe samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, de herindelingsverkiezingen voor de gemeente Maashorst.

Herindelingsgemeenten
Uden en Landerd zijn niet de enige gemeenten die eind november herindelingsverkiezingen organiseren. Ook onder meer de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis (wordt Land van Cuijk) staan aan de vooravond van een herindeling.

Stembureaus verdeeld over de kernen
Er zijn op 24 november vijfentwintig stemlokalen verdeeld over de zes kernen. Ter bevordering van de opkomst zijn op 22 en 23 november al zes van deze stembureaus open voor het zogenoemde vroegstemmen. De stembureaus zijn op alle drie de dagen geopend van 7.30 tot 21 uur. Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk. Bij Markant in Uden en bij De Garf in Zeeland is de kandidatenlijst in braille beschikbaar. In verband met de verbouwing van het gemeentehuis en de publiekshal is er dit jaar geen stembureau in het gemeentehuis van Uden.

Mobiel stembureau
Speciaal voor de bewoners van de verzorgingsinstellingen is er op 24 november een mobiel stembureau beschikbaar. De stembureauleden van dit mobiele stembureau verplaatsen zich en houden zitting op drie locaties: Compostella (Zeeland), Sint Antonius (Volkel) en Sint Jan (Uden).

Coronaregels in het stembureau
Bij alle stembureaus wordt iedereen welkom geheten door een gastvrouw. Een gezondheidscheck in het kader van corona is bij het stemlokaal niet nodig.  Kiezers hoeven in het stembureau geen 1,5 meter afstand te houden. Voor de leden van de stembureaus is een kuchscherm beschikbaar en er is in het stemlokaal een verplichte looprichting.

Stempas en volmacht
Iedere stemgerechtigde inwoner van Uden en Landerd krijgt uiterlijk 10 november een stempas en kandidatenlijst toegestuurd per post. Bij het stemmen is het noodzakelijk om deze stempas samen met een geldig identiteitsbewijs mee te brengen. Kan iemand op 22, 23 of 24 november 2021 niet zelf stemmen? Dan kan iemand ‘bij volmacht’ stemmen. Deze persoon moet dan wel zelf kiesgerechtigd zijn voor de herindelingsverkiezingen en mag met maximaal twee volmachten stemmen.

Stemwijzer
Voor de herindelingsverkiezingen voor gemeente Maashorst wordt er door ProDemos ook een stemwijzer ontwikkeld. Aan de hand van dertig stellingen kunnen kiezers straks de standpunten van de dertien politieke partijen met elkaar vergelijken. De stemwijzer is rond 8 november beschikbaar via www.maashorst2021.stemwijzer.nl

Druktemeter
Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar, wordt ook voor deze verkiezingen gebruikgemaakt van de druktemeter. Via www.maashorst/waargajijstemmen.nl kan iedereen zien hoe druk het is bij de verschillende stembureaus en daar de keuze voor het stembureau op afstemmen.

Tellen van de stemmen
Het tellen van de stemmen start 24 november om 21 uur, meteen na het sluiten van de stembureaus. Deze telling vindt plaats in de stembureaus zelf en is openbaar. De stemmen van het mobiel bijzonder stembureau worden geteld in de kantine van het gemeentehuis. Alle vroegstemmen worden geteld in Markant.

Verkiezingsuitslagenavond
Op 24 november vanaf 21 uur wordt er een verkiezingsuitslagenavond gehouden in de evenementenhal van Markant. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Voor de toegang van deze avond gelden de landelijke coronamaatregelen en is hier een gezondheidscheck verplicht. De verwachting is dat voor 24 uur de voorlopige uitslag van de herindelingsverkiezingen voor gemeente Maashorst bekend is.


 

Stembureaus herindelingsverkiezingen gemeente Maashorst op woensdag 24 november 2021

Stembureaus in kern Uden:
Bibliotheek Uden
Ontmoetingsplein de Balans
Sporthal Zoggel
Theater Markant*
Ontmoetingsplein Mellepark
FC Uden
De Witte Boerderij
Sporthal De Stigt
Ontmoetingsplein de Nieuwe Pit
Stichting Eigen Herd (Uden)
tent tegenover Ontmoetingsplein Muzerijk*
Kartbaan Uden
Parkeerplaats Plus Uden Zuid (Uden)
Speelleercentrum De Wijde Wereld (Uden)
FC De Rakt (Uden)
Retraitehuis (Uden)

Stembureaus in kern Volkel:
Gemeenschapshuis De Schakel (Volkel)*

Stembureaus in kern Odiliapeel:
Terra Victa (Odiliapeel)*

Stembureaus in kern Zeeland:
Dorpshuis De Garf*
Sporthal De Hekel
R.K.S.V. Festilent

Stembureaus in kern Schaijk:
Dorpshuis De Phoenix*
DAW Schaijk
Sporthal De Eeght

Stembureaus in kern Reek:
Dorpshuis Wapen van Reek*

*Deze stembureaus zijn ook geopend op 22 en 23 november voor het vroegstemmen

Mobiel stembureau op 24 november 2021 (alleen voor bewoners van deze zorginstelling)
Compostella (Zeeland) van 10-12 uur
Sint Antonius (Volkel) van 13-15 uur
Sint Jan (Uden) van 15.30-17.30 uur

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties