Hoe staan de voetbalclubs in Noord-Brabant ervoor?

Door Anna Lucas

In zowel de eredivisie als de eerste divisie zit de eerste seizoenshelft er inmiddels op. Noord-Brabant is met negen teams goed vertegenwoordigd op het hoogste en het op één na hoogste podium. Deze provincie is bovendien een grote kweekvijver voor profvoetballers. We maken een rondje langs de Brabantse clubs om te kijken hoe zij er op dit moment voorstaan.

Willem II
Willem II bungelt in de onderste regionen. De Tilburgers staan op de zestiende plek en wisten dit seizoen tot dusver slechts twee keer te winnen. Deze positie zou aan het eind van het seizoen nacompetitie betekenen. En dat is allesbehalve in overeenstemming met de verwachtingen. Vorig seizoen wist Willem II het nog tot te schoppen tot de vijfde plek, waarmee de club zich kwalificeerde voor Europees voetbal. Volgens De Stentor is Willem II echter geen schim meer van de destijds zo frivool spelende ploeg. Trainer Adri Koster behoudt desondanks het vertrouwen, zo blijkt uit dit artikel van Omroep Brabant. Ook Twente-huurling Selahi gelooft er nog in: “Als we één of twee wedstrijden winnen, komt het vertrouwen terug.”

RKC Waalwijk
RKC Waalwijk neemt de vijftiende plek in en staat daarmee net boven Willem II. In Waalwijk waren de verwachtingen echter minder hooggespannen dan in Tilburg. Vorig jaar moest RKC immers nog genoegen nemen met de laatste plek. En aangezien de vijftiende plek boven de degradatiestreep is, blijft het beoogde lijfsbehoud in zicht. Bij Willem II wordt er met jaloerse ogen naar de club uit Waalwijk gekeken. Zo zei Koster tegen Brabants Dagblad dat RKC op een manier speelt zoals Willem II dat ook graag zou willen. “Het zit goed in elkaar. Er is veel beweging.”

PSV
PSV is in een spannende strijd om het kampioenschap verwikkeld. De Eindhovenaren staan op dit moment op de derde plek, vier punten achter koploper Ajax. Roger Schmidt zwaait dit seizoen de scepter over het elftal. Een nieuwe trainer is altijd even wennen, maar de ploeg lijkt inmiddels zijn draai te hebben gevonden. Schmidt heeft volgens Ajax Showtime ambitieuze doelstellingen, al noemt hij Ajax de favoriet voor de titel. “Zij hebben andere mogelijkheden.” Of Zeeland het kampioenschap dit jaar weer met een knalfeest in D’n Brouwer kan vieren, blijft afwachten. De clubs lijken elkaar in ieder geval niet gek veel te ontlopen, dus het is absoluut mogelijk.
PSV is niet alleen druk bezig met de titelrace, maar strijdt ook nog mee om de KNVB beker en de Europa League. Met winstkansen van 101.00 acht bookmaker Betway de kans niet groot dat zij straks de Europese trofee omhoog mogen houden. Ter vergelijking: aan Ajax worden winstkansen van 13.00 toegedicht.
Ver komen in de Europa League hoort volgens het Eindhovens Dagblad bij het lange termijn-doel van PSV: bij de top 32 van Europa horen. Zolang ze in de KNVB-beker en de Europa League blijven meedoen, ligt echter wel het gevaar van een zwaar programma op de loer. Dat kan weer dure punten kosten in de titelstrijd.

Eerste divisie
De hoogst genoteerde club uit Noord-Brabant in de eerste divisie is NAC Breda. Dit is echter geen reden voor feest in Breda. Met een vierde plek en tien punten achterstand op koploper Cambuur Leeuwarden is directe promotie ver weg. FC Eindhoven staat momenteel negende. Om de doelstelling te behalen, de play-offs, zal de club alle zeilen moeten bijzetten. Het verschil met de club op de felbegeerde achtste plek bedraagt momenteel vier punten.
Top Oss, de club waar Schaijkenaar Joep van de Rande voorheen speelde, vinden we terug op de dertiende plek. Helmond Sport en Jong PSV presteren matig met een respectievelijke veertiende en zestiende plek. De grootste teleurstelling is de hekkensluiter, Den Bosch. Deze week werd er dan ook afscheid genomen van trainer Erik van der Ven. De hoop is nu gevestigd op William van Overbeek en Paul Verhaegh, die het elftal weer aan de praat moeten krijgen.

Wisselende prestaties
De Brabantse clubs presteren wisselend. PSV doet nog op drie fronten mee, maar kan ook overal nog naast grijpen. RKC Waalwijk presteert boven verwachting, maar Willem II heeft nog wat te bewijzen. Bij de eerste divisie zien we vooralsnog geen uitschieters. Gelukkig is het seizoen nog allesbehalve uitgespeeld.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties