Hoe kies je de juiste transpallet?

Door LEOlytics

Je wilt in je bedrijf graag de productiviteit verhogen en diverse logistieke activiteiten gemakkelijker maken? Dan is het een goed idee om een transpallet of palletwagen aan te schaffen. Dankzij dit werktuig verbeteren de dagelijkse werkprocessen spectaculair en is iedereen tevreden: zowel de medewerkers van je bedrijf als jouw klanten, die sneller bediend worden. Zowel voor de farmaceutische sector als de voedingssector en de industriële wereld zijn palletwagens onmisbaar.

Wat is nu precies een transpallet, en welk model moet je aankopen? Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden en hangt af van wat je precies met de transpallet wil doen. In dit artikel helpen we je op weg bij de keuze van een palletwagen.

Wat is een transpallet of palletwagen?
Laten we eerst eens definiëren wat een transpallet is. Een transpallet is, zeg maar, een basistype van een vorkheftruck. Je gebruikt een transpallet in magazijnen om zowel zware als lichte lasten te transporteren en op te heffen. Het is dus simpelweg een verrijdbaar karretje met twee vorken, die je omhoog kunt tillen om een last of een pallet op te heffen. Dat optillen kan manueel gebeuren door de dissel van de transpallet als een pomp op en neer te bewegen. Er bestaan ook elektrische transpallets waar dit heffen met een motor gebeurt.
Transpalletten of palletwagens maken dus de job van operatoren, orderpickers en magazijnbedienden een stuk gemakkelijker. Zo krijgen ze bijvoorbeeld toegang tot nauwe ruimten, leggen ze langere afstanden af zonder zich te vermoeien of tillen ze zwaardere lasten op. Gecombineerd met systemen van automatische deuren, is het werken met een transpallet heel efficiënt.
Wat is dan het verschil met een vorkheftruck? Een vorkheftruck is een meer geavanceerd model van een palletwagen. Een vorkheftruck gebruik je bijvoorbeeld voor het laden en lossen van vrachtwagens. Deze zijn, net zoals een palletwagen, handig bij het orderpicken in magazijnen en zijn hierbij vooral handig als je meerdere palletten of lasten boven 2500 kg in een keer wil verplaatsen.

Kies je nu voor een transpallet of voor een vorkheftruck?
Dit hangt af van de situatie en de behoeften in je bedrijf. Er zijn diverse modellen beschikbaar, elk met hun verschillende kenmerken. Je moet dus overwegen in welke omstandigheden, waar en hoe je een palletwagen wil gebruiken. Ga je hem binnen of buiten gebruiken? Welke afstanden moet je afleggen? Hoe hoog wil je de pallets heffen en hoe zwaar zijn ze? Al deze factoren moet je in overweging nemen om de grootte en de kenmerken van je palletwagen te bepalen.

Een handbediende of een elektrisch aangedreven transpallet?
Kies je voor een transpallet, dan is het nog de vraag of je een elektrisch of een handbediend model wil.

  • Een manuele of handbediende palletwagen gebruik je om lasten te verplaatsen tot een gewicht van maximaal 2500 kilo. Je gebruikt de dissel om de vorken op te pompen en zo de pallets op te heffen. Het is een heel vaak gebruikt model, dat niet duur is en gemakkelijk is in het onderhoud. Let wel, een manuele transpallet bedienen vraagt zeker fysieke kracht, bijvoorbeeld om de wagen in beweging te krijgen. Veilig werken en een goed veiligheidsbeleid blijven een must.
  • Een elektrische palletwagen is over het algemeen massiever en groter dan een manuele palletwagen. Deze modellen kunnen zowel voor lichte, middelzware als zware lasten gebruikt worden. Een elektrische palletwagen vergt niet veel fysieke activiteit van de operator en is minder vermoeiend. Dankzij de elektrische motor is het ook gemakkelijker om langere afstanden af te leggen, of ladingen bijvoorbeeld hoger in een magazijn te plaatsen. Een nadeel is echter dat de kosten van een elektrische palletwagen hoger liggen dan bij een manuele. Onderdelen vervangen of een onderhoud uitvoeren is ook eerder tijdrovend. Bovendien moet je ook opgeleid zijn om veilig en efficiënt met een elektrische palletwagen te werken.

Met deze overwegingen in gedachten, maak je zeker de goede keuze voor een juiste palletwagen. Kies een model dat bij je budget, je bedrijf en de grootte van je magazijn past, en je zit altijd goed!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties