Hoe creëer en behoud je een veilige thuiswerkplek?

Door Jonathan Bara

Sinds de uitbraak van het Coronavirus begin dit jaar werken we in groten getale thuis. Het thuiswerken is daardoor in een rap tempo opgezet en nog altijd wordt geadviseerd zo veel mogelijk vanuit huis te werken.

Er gaan zelfs stemmen op dat veel bedrijven en organisaties er over nadenken om het thuiswerken in de toekomst vaker als standaard in te zetten. Maar hoe zorg je ervoor dat de digitale beveiliging van de thuiswerk oplossing op orde is en blijft?

Hoe zorg je er als organisatie voor dat jouw medewerkers veilig thuiswerken? En wat kun je als medewerker doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit? Wij geven je 7 tips om je IT-omgeving thuis ijzersterk te beveiligen.

Tip 1: Gebruik sterke wachtwoorden
Gebruik sterke wachtwoorden voor alle programma’s waar je moet inloggen. Via een wachtwoordmanager kan je voor heel het bedrijf sterke wachtwoorden centraal organiseren en in de hand houden. Voor een nog veiligere login maak je daarnaast ook gebruik van een multi factor authenticatie.

Tip 2: Beveiligde verbinding tegen cyberaanvallen
Doordat veel mensen thuiswerken, is het aantal cyberaanvallen enorm toegenomen. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een beveiligde verbinding, zodat medewerkers vanuit huis het bedrijfsnetwerk veilig kunnen benaderen.
Met een veilige internetverbinding minimaliseer je namelijk dat een hacker inbreekt. Dit kan je eenvoudig realiseren via een de Nederlandse VPN dienst. Een VPN-verbinding creëert vervolgens een veilige omgeving voor zowel het internetgebruik als voor het werkstation. Het beschermt je tegen inbraak op de internetverbinding, waarmee cybercriminelen toegang krijgen tot je software van het apparaat.

Tip 3: Pas goed op je laptop
Als werknemer laat je nooit je laptop ergens onbeheerd achter. Ook thuis is het belangrijk om zorgvuldig met je laptop om te gaan. Loop je even weg bij het scherm voor een wandeling tijdens je lunchpauze? Vergrendel je scherm en sluit je woning goed af. Bij voorkeur berg je de laptop op in een kluis of kast met een slot.
Gebruik altijd je werk laptop alleen voor zakelijke activiteiten. Het is namelijk verstandig om professionele informatiestromen gescheiden te houden van je privécommunicatie. Als je tijdens het werk even je persoonlijke e-mail wilt checken, kun je dit beter op je telefoon of privé computer doen.

Tip 4: Update de software en virusscanner
Een maatregel die mensen vaak onderschatten; houd je software en plug-ins up-to-date. Zijn de laatste updates op alle (privé)werkstations zowel software als hardware geïnstalleerd?
Zorg voor een goede virusscanner en anti-malware op alle externe apparaten en dat de software en het besturingssysteem up-to-date is.
Zodra kwetsbaarheden in software bekend worden gemaakt, zijn er cybercriminelen die ervan proberen te profiteren. Houd ze daarom buiten de deur door updates meteen te installeren zodra ze beschikbaar zijn.

Tip 5: Wees alert op phishing e-mails
Het is bekend dat cybercriminelen gebruikmaken van de huidige ontwikkelingen van het Coronavirus door het versturen van phishing e-mails of het verspreiden van malware. Door het thuiswerken wordt er nog meer gebruikt gemaakt van e-mailen. Helaas weten cybercriminelen dat ook. Zij grijpen deze thuiswerk situatie dan ook aan om fraude te plegen.
Met phishing e-mails doen zij zich bijvoorbeeld voor als je baas. Ze vragen je of je (bedrijfs)informatie toestuurt of nu geld overmaakt, omdat het bedrijf de crisis anders niet overleeft. Doordat medewerkers niet meer direct naast elkaar op kantoor zitten, neemt de interne controle op dit soort verzoeken af. Als je een malafide e-mail hebt ontvangen, meld dit dan direct bij je beheerorganisatie.

Tip 6: Wees bewust van de risico’s
Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent. Blijf op de hoogte van de mogelijke risico’s en de oplossingen die ervoor bestaan. Je kunt je werk niet goed beveiligen als je niet weet waar je voor op moet passen. Lees daarom bijvoorbeeld de nieuwsbrieven die je ontvangt van je bedrijf omtrent cybercriminaliteit.

Tip 7: Beveilig je mobiele telefoon
We gebruiken onze smartphones voor vrijwel alles, zowel zakelijk als privé. Wie toegang krijgt tot je mobiele telefoon kan daarmee ook bij al je gegevens. Al het bovenstaande geldt daarom óók voor je smartphone en andere mobiele apparatuur, zoals een tablet. Ga dus ook op de mobiele devices heel bewust om met de software, en update apps zodra daar om wordt gevraagd. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties