Zo verandert COVID-19 onze manier van werken volledig

Door Rick Burgers

Ondertussen is het bijna een jaar geleden dat het COVID-19 virus haar intrede deed in Nederland. Ondertussen is er natuurlijk enorm veel veranderd, onder andere de manier waarop we werken. Dit brengt niet alleen nieuwe kansen, maar ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Hieronder gaan we in op een aantal veel voorkomende aspecten.

1. Thuiswerken biedt mogelijkheden
Allereerst biedt het thuiswerken natuurlijk enorm veel mogelijkheden. Elke werknemer, mits toegestaan, kan zijn of haar tijd indelen zoals dat gewenst is. Heeft een werknemer kinderen, dan kan de werkdag dusdanig gepland worden dat ook de kinderen voldoende aandacht krijgen. Ook de dagelijkse klusjes als wassen, strijken of boodschappen doen kunnen prima tussendoor gedaan worden.

Wanneer de productiviteit even wat ligt, heeft de werknemer tevens de mogelijkheid om andere dingen te gaan doen, zoals lezen, tv kijken of een rondje wandelen. Dit zijn allemaal zaken die een positieve invloed op de werkethiek van een medewerker hebben.

Daarentegen biedt het ook voor bedrijven extra mogelijkheden. Op dit moment staan namelijk enorm veel kantoorpanden leeg. Bedrijven beseffen nu dat het ook mogelijk is om met een stuk minder kantoorruimte de boel toch draaiende te houden. Dit kan ervoor zorgen dat veel bedrijven besluiten om kantoorruimte van de hand te doen of te verhuren.

2. Minder verkeer op de weg
Daarnaast verdwijnt er natuurlijk heel veel reistijd voor een hoop mensen. Hierdoor neemt ook de extreme verkeersdrukte af, waardoor het voor chauffeurs veel plezieriger reizen is. Dit zorgt er ook weer voor dat de uitstoot van broeikasgassen enorm is afgenomen als het gaat om het verkeer op de weg. Dit wordt deels gecompenseerd doordat de kosten vanuit huis stijgen, maar de uitstoot van CO2 in het algemeen daalt er wel door.

3. Meer verkeer via e-mail
Waar er minder verkeer is opde weg, is het e-mailverkeer exponentieel toegenomen. De meetings die voorheen allemaal fysiek gehouden werden, zijn nu alleen nog maar digitaal beschikbaar. Een voordeel hiervan is dat het zeer efficiënt is, aangezien iedereen direct weet waar het over gaat en ook meteen ter zake wil komen.

Een groot nadeel dat door veel mensen ervaren wordt, is het verdwijnen van de binding met het bedrijf en met collega’s. Doordat men collega’s een stuk minder ziet en meetings vaak ‘to-the-point’ zijn, is het lastig om het sociale aspect te behouden. Veel werknemers klagen hierover en vragen zich daarom ook af of ze hier niet wat aan kunnen doen. Het verlangen naar één of een aantal dagen op kantoor neemt hierdoor wel weer toe.

4. Veiligheid blijft belangrijk
Toch blijft veiligheid natuurlijk enorm belangrijk. Dit is wel een aspect waardoor er een groot risico is ontstaan. Veel organisaties waren er namelijk nog niet op gericht om veel werknemers van thuis uit te laten werken. COVID-19 heeft er dus ook voor gezorgd dat cyberveiligheid enorm veel aandacht heeft gekregen. Veel mensen dienen namelijk ook vanuit huis een beveiligde verbinding op te kunnen zetten, iets wat nog niet nodig was toen bijna iedereen nog vanuit kantoor werkte.

Een VPN kan hierbij een oplossing bieden voor bedrijven. Door middel van een VPN kun je namelijk verbinding maken met een externe server, waardoor de data die je verzendt en ontvangt, versleuteld wordt. Op die manier blijft dus de bedrijfsgevoelige data binnen het bedrijf. Hierdoor hoeft het bedrijf ook niet bang te zijn dat gevoelige data op straat komt te liggen.

5. Klachten nemen toe
Een nadelig gevolg van het virus is dat het aantal klachten toeneemt. Nu veel mensen gedwongen worden om thuis te werken, neemt ook het aantal klachten hierover enorm toe. Waar mensen voorheen nog een rondje gingen wandelen tijdens de lunch, veel van kantoor naar kantoor liepen of gewoon in beweging waren bij de voetbalclub, is dat nu niet meer mogelijk. Hierdoor is het aantal klachten de afgelopen periode enorm toegenomen.

Een gevolg hiervan is dat het ook bij fysiotherapeuten en ziekenhuizen drukker is. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat bedrijven actief mensen gaan helpen bij het inrichten van een thuiswerkplek. Daartoe kan het te adviseren zijn om hulpmiddelen aan te schaffen, zoals ergonomische bureaustoelen, bureaus en extra beeldschermen.

De gedwongen ontwikkelingen vanwege COVID-19 hebben grote gevolgen voor het thuiswerken. De meningen over de huidige situatie zijn dan ook enorm verdeeld. Heb je zelf nou nog een aantal veranderingen die je bent tegengekomen en die van invloed zijn op jouw werksituatie? Laat het dan weten in de reacties!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties