Welke thee is gezond en waarom?

Door Do

Uit recent onderzoek is gebleken dat Zwarte thee en Groene thee de bloeddruk verlagen en op die manier de kans op bijvoorbeeld een beroerte aanzienlijk verminderen. Dit effect is al waarneembaar als iemand drie koppen Zwarte of Groene thee per dag drinkt.

Wat is thee en wat is geen thee?
Thee wordt gemaakt van de blaadjes van de theestruik, de Camellia Sinensis. Afhankelijk van het productieproces onderscheidt men 6 verschillende soorten thee:

· Witte thee
· Gele thee
· Groene thee
· Zwarte thee
· Oolong
· Pu Ehr

Een populaire warme kruidendrank die ook als 'thee' worden gepresenteerd zoals rooibos en andere kruidenmelanges/vruchtenmelanges zijn niet gemaakt van de blaadjes van de Camelia Sinensis en zijn dus geen echte thee. Deze soorten 'thee' worden infusiesgenoemd.

Zwarte en Groene thee
Van deze twee theesoorten is het bloeddrukverlagende effect voldoende aangetoond. Zwarte thee ontstaat als de blaadjes van de theestruik na het plukken en drogen worden geoxideerd en zo een zwarte kleur krijgen. Bij Groene thee worden de gedroogde theeblaadjes niet geoxideerd. Daarom behoudt deze thee de oorspronkelijke groene kleur van de blaadjes.

Gele thee en Pu Ehr zijn speciale vormen van Groene thee. De gezondheidseffecten van deze twee redelijk zeldzame theesoorten lijken dezelfde te zijn al die van Groene thee.

Witte thee en Oolong thee
Oolong thee is een echte thee die half geoxideerd wordt na het plukken en drogen. Het is in feite een theesoort die tussen de Groene en Zwarte thee in zit. Aangenomen kan daarom worden dat ook Oolong thee een bloeddrukverlagend effect heeft.

Datzelfde is niet met zekerheid te zeggen over Witte thee. Dit is thee die gemaakt wordt van hele jonge blaadjes die zo min mogelijk bewerkt worden. Witte thee heeft een verfijnde smaak, maar de gezondheidseffecten van Witte thee lijken vooralsnog beperkt.

Infusies
Infusies zoals kruidenthee of rooibosthee zijn geen thee en er is daarom ook geen bloeddrukverlagend effect te verwachten van het drinken van deze 'thee'. Sommie infusies bevatten zoethout waardoor de bloeddruk zelfs verhoogd kan worden. Drink daarom nooit altijd dezelfde soort kruidenthee, maar wissel af met Groene en Zwarte thee.
Het is ook mogelijk om zelf infusies maken, bijvoorbeeld van brandnetel.

En Icetea dan?
Icetea is een commerciële frisdrank waar voornamelijk suiker in zit. Zelfs als Icetea of ijsthee gemaakt wordt van echte thee is het gezondheidseffect dubieus. Dat komt omdat er erg veel suiker in ijsthee wordt gedaan. Dat geldt natuurlijk niet als je zelf suikervrije ijsthee maakt van bijvoorbeeld Groene thee.

Afgekoelde Groene thee is een prima dorstlesser en deze vorm van ijsthee is uiteraard even gezond als warme Groene thee.

Thee zetten
Thee zetten is in sommige culturen een uitgebreid ritueel, bijvoorbeeld in Japan. Afhankelijk van de soort thee kan je variëren met de temperatuur van het water en de hoeveelheid thee die je wilt gebruiken.

Wat je in ieder geval nodig hebt is een goede theepot. In een theepot behoudt de thee zijn smaak en geur lange tijd. Er zijn verschillende soorten theepotten op de markt, zoals op SWEETESTHOME te lezen is. Theepotten zijn van verschillende materialen gemaakt en ieder materiaal heeft zijn eigen kenmerken.

Zoals de Britse schrijver en dichter Rudyard Kipling al zei: 'Het ontbreken van een kopje thee aan de eettafel, is iets dat de orde van het universum verstoort.'

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties