Gezondheid

Voormalig international Fernando Ricksen sterft op 43-jarige leeftijd

Door 24 Webvertising

Fernando Ricksen, de laatste jaren een veelbesproken man. Gewoon een goede voetballer, geen toptalent, maar goed genoeg om nog twaalf interlands te spelen. Helaas ging het de laatste jaren niet over een imponerende carrière als er over Ricksen werd gesproken. Nee, het ging over de strijder die hij was en de slopende ziekte ALS waarvan iedereen op voorhand wist dat hij de strijd niet zou winnen. Desondanks wist hij vriend en vijand te verbazen. In 2013 maakte Fernando tijdens het televisieprogramma De Wereld Draait Door bekend dat hij leed aan de ziekte ALS. Uiteindelijk verloor hij de strijd en op 18 september 2019 en overleed hij aan de gevolgen van deze neurologische ziekte. Fernando Ricksen werd slechts 43 jaar.

Voetbalcarrière
In 1988 werd Fernando ontdekt door scouts van Roda JC. Na vier seizoenen voor de club uit Kerkrade te hebben gespeeld, maakte hij in 1992 de overstap naar Fortuna Sittard. Hier speelde hij nog even samen met Mark van Bommel. Na 1 seizoen bij de jeugd van Fortuna mocht hij aantreden bij het eerste elftal waarmee hij in 1995 naar de Eredivisie promoveerde. Ricksen maakte echt naam bij AZ waarmee hij direct weer naar de Eredivisie wist te promoveren. In 2000 was het Dick Advocaat, De Generaal, die Ricksen overtuigde om naar de Schotse club Glasgow Rangers te komen. Een club waar hij zich thuis voelde en waar hij de top van zijn kunnen liet zien. Glasgow Rangers is niet de minste club in de Scottish Premiership waar menig weddenschap op unibet voetbal wordt ingezet. Ricksen werd in deze periode losbandig en raakte in opspraak. Wellicht was dat een van de redenen waarom hij in 2006 werd verhuurd aan FK Zenit, Sint Petersburg. Vervolgens nam Zenit hem in 2007 definitief over. In 2010 keerde Ricksen terug op het oude nest bij Fortuna waarna hij in 2013 de voetbalschoenen aan de wilgen hing.

Verslaving en ALS
Een onbeschreven blad was Ricksen niet. Drank, drugs en rock en roll, dat was waar Ricksen vooral in zijn periode bij de Glasgow Rangers blij van werd. Hij raakte regelmatig in opspraak vanwege zijn gedrag en geweld en hij zat in 2006 enkele weken in een afkickkliniek. Toch kreeg hij enorm veel steunbetuigingen toen hij in 2013 op televisie bekend maakte aan ALS te lijden, zelfs van supporters van aartsrivaal Celtic. Er werden nog enkele benefietwedstrijden gespeeld en in 2018 werd een standbeeld van Fernando onthuld door Mark van Bommel en goede vriend Kevin Hofland. Na een lang verblijf in Valencia verhuisde hij in januari van 2019 naar Glasgow om daar in een hospice de laatste periode van zijn leven door te brengen. Op 18 september 2019 kwam er een einde aan de jarenlange strijd tegen ALS. Fernando Ricksen stierf op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van de slopende ziekte ALS. Hij laat een vrouw en dochter na en hij zal ongetwijfeld door vele mensen met een voetbalhart nooit vergeten worden. Op 25 september 2019 eindigde zijn reis met een rondrit door Glasgow met een crematie in besloten kring. Fernando, strijder, held en een voorbeeld voor velen: rust zacht.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties