Gezondheid

Radboudumc koploper transitie naar circulaire zorg

Door 24 Webvertising

Vanwege de strenge eisen rondom hygiëne en veiligheid is verduurzaming voor ziekenhuizen geen gemakkelijke opgave. Het Radboudumc is voorloper op dit gebied en zet grote stappen met betrekking tot circulariteit. Het ziekenhuis heeft als doel om de bedrijfsvoering zo in te richten dat het milieu zoveel mogelijk wordt ontzien.

Duurzaamheidsplan
Het ziekenhuis heeft vijf jaar geleden het eerste echte duurzaamheidsplan opgesteld: 'UMC Duurzaamheid in de genen'. Het ziekenhuis werkt vanuit de visie dat een zorginstelling er alles aan moet doen om te voorkomen dat er gezondheidsklachten ontstaan door klimaatverandering en vervuiling. Iedereen in Nederland is verzekerd voor zorg en kan een zorgvergelijker invullen om de best passende verzekering af te sluiten, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het Radboudumc houdt in de bedrijfsvoering dus sterk rekening met het milieu. Een concrete stap die is gemaakt is een nieuwe contract dat is afgesloten met grondstoffenbedrijf SUEZ. Een ziekenhuis produceert namelijk veel afval. Momenteel wordt haast 70 procent procent van het afval verbrand. Dit moet teruggebracht worden naar maximaal 50 procent en het liefst nog een stuk lager. Om dit doel te bereiken wil het ziekenhuis aan de ene kant minder afval produceren en aan de andere kant het afval beter scheiden, waardoor het eenvoudiger te recyclen en te verwerken is.

Afval scheiden
Het scheiden van afval in de zorg brengt een aantal unieke uitdagingen met zich mee. Het is namelijk niet zomaar mogelijk om afval dat mogelijk aan patiëntcontact is blootgesteld op te nemen in de reguliere afvalstromen. Het Radboudumc probeert waar mogelijk restafval bij de bron te scheiden en continu te monitoren wat beter kan. Het restafval dat overblijft wordt bijvoorbeeld gescand door SUEZ om te bekijken wat er nog uit kan. Deze scan toont ook aan dat de aanpak werkt, want er zit amper meer kunststof, papier en glas in het ongescheiden restafval. Medicijnresten in het afvalwater vormen ook een groot duurzaamheidsprobleem. Op zoek naar oplossingen is er een onderzoek gestart dat zich richt op het opvangen van urine van patiënten die medicijnen gebruiken en het filteren van de urine, zodat ziekenhuizen zelf de medicijnresten uit het riool kunnen filteren en zo onder meer de rioolwaterzuiveringen in Oost-Brabant te ontzien.

Circulair inkopen
Het Radboud is verder bezig met een duurzaamheidstraject voor het meubilair en maakt daarnaast duidelijke afspraken omtrent het hergebruik van materialen. Op de campus is zelfs een eigen kringloopwinkel opgezet waar studenten voor een schappelijk prijsje terecht kunnen voor gebruikte stoelen, tafels en kasten. Een belangrijke factor in het succes van het ziekenhuis is de manier waarop medewerkers bewust worden gemaakt. SUEZ helpt het ziekenhuis bij de communicatie rondom onder andere gescheiden inzameling en duurzaamheid. De afvalverwerker werkt inmiddels samen met de helft van alle Nederlandse ziekenhuizen, waaronder vijf academische ziekenhuizen.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties