Gezondheid

Radboudumc en Radboud Universiteit bundelen initiatieven tegen corona

Door Freddy Klooté van Arenalokaal.nl

REGIO - "Onder het motto "Samen staan we sterker", werken de Radboud Universiteit en het Radboudumc intensief samen in de strijd tegen het coronavirus. Ze bundelen op www.jebentnodig.nl initiatieven waaraan ook u kunt bijdragen". Aan het woord is Karin Derksen uit Grave, werkzaam voor het Radboud Fonds. "We zitten in een team van zeven personen. We vergaderen, plannen en voeren uit. Het virus kwam snel en dat was ook het probleem. Nieuwe onderzoeken moesten in gang worden gezet. Op volle snelheid is en wordt gewerkt aan innovaties en wetenschappelijk onderzoek. En dat kost geld. Daarvoor komt het Radboud Fonds in actie".

Karin Derksen heeft het coronavirus van dichtbij meegemaakt: "Enkele familieleden werden ermee besmet. Als het je persoonlijk raakt, merk je pas hoe serieus het is. Je wilt naar je familie toe, maar dat mag niet. Door die persoonlijke ervaringen komt de ernst pas in alle hevigheid bij je binnen. Gelukkig gaat het met die familieleden nu beter. Maar je beseft wel dat er iets moet gebeuren. Ik sta niet aan het bed in het Radboudumc, maar probeer als ondersteuner van het Radboud Fonds een steentje bij te dragen".

Marcel Slenders is voorzitter van het Radboud Fonds: "In de strijd tegen corona zijn onze zorgprofessionals de helden. Zij zetten zich onder extreme omstandigheden in om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. Deze omstandigheden vragen om innovatieve oplossingen. Om hiervoor geld in te zamelen, hebben we een crowdfundplatform opgericht. We ondersteunen drie projecten die op dit moment absoluut prioriteit hebben in de strijd tegen corona. Alle snelle reacties van de vele wetenschappers die dag en nacht aan de slag zijn gegaan, waren natuurlijk niet in de begroting opgenomen. Daarom zijn Radboud Universiteit en Radboudumc deze actie begonnen, waarbij iedereen geld kan doneren. Elk bedrag is welkom. We hopen dat we hiermee bedrijven kunnen bereiken, maar ook alle inwoners binnen het verspreidingsgebied van ArenaLokaal".

Projecten
"Eén van de projecten is natuurlijk het wetenschappelijk onderzoek. Als je besmet raakt met het virus. Hoe verloopt dan het ziekteproces? Wat hebben we dan voor medicatie? Internist Frank van de Veerdonk heeft al onderzoek gedaan en de eerste resultaten geboekt. Het Radboudumc gaat dat nu verder onderzoeken, samen met onder meer het UMC in Utrecht. De eerste behandelingen worden nu opgezet. Want natuurlijk moet eerst ook het bijbehorend bewijs worden geleverd. Ook prof. Mihai Netea is bij ons bezig met de medicatie. Hij onderzoekt een oud tbc-medicijn om te kijken of het ook bescherming biedt voor ouderen en zorgmedewerkers".

Een tweede project is beademingsapparatuur. Marcel: "IC-arts Hugo Touw en ingenieurs van het bedrijf Stogger ontwikkelden een betaalbaar beademingsapparaat. Het is een mobiel apparaat dat op afstand bediend kan worden. Een apparaat waar de hele wereld profijt van kan hebben. Het is nog niet in productie. Met donaties kunnen we er vaart achter zetten".

Het derde project is een extra gezichtsbeschermer waarmee wordt geëxperimenteerd op een afdeling in het Radboudumc en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Het is een licht voorzorgsmiddel dat bestaat uit een scherm van plexiglas en een brilmontuur. Dat moet het zorgpersoneel extra bescherming bieden wanneer de meest effectieve mondkapjes opraken. Voor meer tests en het certificeren van het materiaal is een bedrag van 50.000 euro nodig. Verder moeten er nog duizenden euro's binnenkomen voor een unieke testopzet om de kwaliteit van alternatieve mondkapjes te beoordelen. Van mondkapjes heb je twee types. Bij het soort dat het virus tegenhoudt dreigt een tekort te ontstaan".

"Ik vind het zo mooi", besluit Marcel, "dat alle knappe koppen in dit huis zich een slag in de rondte werken om samen tot oplossingen te komen. Verplegers, wetenschappers en iedereen die hen ondersteunt, hebben verbinding gevonden in hun gezamenlijk werk om deze vreselijke pandemie te bestrijden. Vanuit de maatschappij hebben al 2000 mensen gedoneerd om alle onderzoeken te ondersteunen. Om samen de oplossing te vinden. Je bent nodig. We vragen uw hulp. Meer info: www.radboudfonds.nl

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties