Gezondheid

Laat je kinderen lekker buiten spelen

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Lekker buiten op straat spelen, wie is er niet groot mee geworden? Tegenwoordig is er veel meer keuze dan vroeger, maar het blijft heerlijk om buiten bezig te zijn. Verstoppertje spelen, een balletje trappen, tikkertje doen, touwtje springen en ga zo maar door. Behalve dat het natuurlijk enorm leuk is, blijkt uit onderzoek dat het goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Niet alleen op motorisch vlak, maar ook op sociaal gebied.

Buiten spelen draagt bij aan de motoriek en het op een natuurlijke wijze op gewicht blijven. Het is een van de belangrijkste vormen van bewegen. Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat vier op de vijf kinderen niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voldoet. Vijftien procent kampt zelfs met overgewicht. Dit komt deels door een gebrek aan speelruimte. Daarnaast heb je de lokroep van smartphones en tablets. Al met al een ongelukkige combinatie waardoor kinderen steeds minder op straat te vinden zijn.

Veilige plek
Aan ouders, verenigingen en onderwijsinstellingen de uitdaging om het buiten spelen te stimuleren. Ga bijvoorbeeld vaker met je kinderen op pad in plaats van samen televisie te kijken. Laat ze zelf te voet of met de fiets naar school gaan. Zo leren ze tevens met risico's omgaan.
Kijk waar in je omgeving jouw kinderen veilig met vriendjes kan spelen. Een schone en herkenbare plek. Treed indien nodig in contact met de wijkraad of gemeente om te kijken of je een goede locatie kunt realiseren. Denk daarbij na over de inrichting. Een klim- en klauterrek is altijd uitdagend. Je kunt ook een Voetbalkooi laten plaatsen door erdi.nl zodat ze veilig een balletje kunnen trappen. De mogelijkheden zijn legio.

Bijna negen op de tien ouders geeft aan buiten spelen belangrijk te vinden. Breng dit dan zelf ook in de praktijk en laat je kinderen eropuit trekken om de wereld te ontdekken. Ze blijven beter op gewicht, ontwikkelen sociale vaardigheden en bevorderen hun cognitieve ontwikkeling.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties