Gezondheid

Gezond leven-event op 18 mei in City Resort Mill

‘In het begin ging het niet van een leien dakje, soms moest je als een missionaris optreden’

Door Elly Meijnders

MILL - Voor het Gezond leven-event op zaterdag 18 mei in City Resort in Mill had ik een gesprek met Guus Fonteijn, voorzitter van Hart in Actie en organisator van het event. Guus is in hart en nieren enthousiast over dit grootscheepse evenement.

Hoe kwam je op het idee om zo’n evenement te organiseren, Guus? Dat is toch veel werk.
“Dat is eigenlijk gekomen omdat gezondheid voor de leden van Hart in Actie van levensbelang is. Ze hebben chronische aandoeningen en een flinke waarschuwing gehad dat hun lichaam het laat afweten als ze er niets aan doen. Weliswaar is er veel informatie te krijgen via internet, kranten en tijdschriften, maar als wij aan onze leden vroegen over hun contacten met professionals in de gezondheid, bleek dat deze groep toch te weinig wist waar er sportmogelijkheden voor hen was. Laat staan dat zij doorverwezen werden. En in deze tijd zeg je als huisarts niet meer dat je iets moet doen, dat werkt in deze tijd niet meer, je gaat dan met je patiënt een inhoudelijk gesprek aan”.

Wat was de doorbraak dan?
Guus is een spraakwaterval en vervolgt: “Wij zagen in de krant dat onze gemeente een Leefbaarheidsbudget beschikbaar had voor goede doelen. In onze organisatie en daar buiten hebben wij toen de koppen bij elkaar gestoken en wij hebben een projectplan ingediend bij de gemeente. Wij hebben gemeld dat wij van plan waren interviews te houden over een gezonde leefstijl met professionals in de regio, dat wij daar een brochure van wilden maken. En een evenement wilden organiseren om de inhoud te verspreiden. Wij kregen een prachtig budget van de gemeente en daar moet je dan ook uiteraard iets mee doen. In de eerste plaats heb ik een ontbijtbijeenkomst georganiseerd met de leden van Hart in Actie en de vraag gesteld of ze wilden meewerken. Ik kreeg enthousiaste reacties en had toen een draagvlak binnen onze vereniging”.

Maar daarna moest je heel hard werken…
Guus lacht: “Met Fitland City Resort ben ik begonnen. Fijne afspraken gemaakt over van alles. Toen sportverenigingen, bedrijven op gebied van voeding en allerlei organisaties op het gebied van welzijn en gezondheid benaderd. In het begin ging het niet van een leien dakje, soms moest je als een missionaris optreden. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gelukt”.

En de brochure?
“Elly, wij hebben samen fijne interviews gehad met fijne mensen. Het zijn prachtige interviews geworden, gebundeld in een mooie brochure. De titel “Leefstijl is de dirigent van je leven” vind ik mooi, maar de ondertitel is de boodschap geworden van het event. “Genieten en een gezonde leefstijl gaan goed samen”. Ik moet daar trouwens gelijk iets bij zeggen. Er zijn mensen in onze gemeenschap die gewoon de klos zijn. Bij wie een gezonde leefstijl niet helpt, die wel alles uit het leven willen halen, maar een aandoening hebben, waar de medische wetenschap geen oplossing voor heeft. Maar over het event en de lezingen die wij die dag gaan hebben, ben ik onverminderd enthousiast”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties