Gezondheid

Radboud Institute for Health Sciences houdt 7 oktober open dag

Iedereen één dag gezondheidswetenschapper

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

NIJMEGEN - ‘Kom en ontdek… Gezondheidswetenschapper voor één dag’, onder die titel organiseert het Radboud Institute for Health Sciences op zaterdag 7 oktober een groot opgezette open dag voor algemeen publiek. Onderzoeksdirecteur Bart Kiemeney spreekt over de impact van het instituut en het doel van de open dag.

Nielka van Erp.

"We hebben honderd stands met onderzoekers op het programma", zegt onderzoeksdirecteur Bart Kiemeney over de open dag. "Iedereen wil graag vertellen over zijn onderzoek. Daarbij is het onze maatschappelijke plicht om te laten zien wat de bevolking aan ons onderzoek heeft. De open dag is om algemeen publiek te informeren. Een subdoel is om vwo-scholieren te enthousiasmeren voor een studie en werk binnen de gezondheidswetenschappen."

De open dag informeert op lekenniveau over onderzoek. Bart: "Wij doen vooral onderzoek bij groepen mensen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld beter voorspellen of iemand gaat reageren op een behandeling? Wat is de kwaliteit van geleverde zorg? Met wat voor innovaties kunnen we de zorg verbeteren en betaalbaar houden? Al dit soort vragen komen aan bod in ons instituut."

Drie resultaten
Als Bart drie resultaten moet noemen waaruit de impact van het instituut blijkt, welke onderzoeken komen dan in hem op? "Het onderzoek van Bart Jan Kullberg naar de ziekte van Lyme bijvoorbeeld. Hij toont aan dat het niet zinvol is om patiënten langdurig antibiotica te geven. Een ander voorbeeld betreft onderzoek van Nielka van Erp (foto) naar heel dure kankermedicijnen die per patiënt wel veertigduizend euro per jaar kunnen kosten. Het blijkt dat bepaalde medicijnen beter worden opgenomen als je ze inneemt tijdens een licht ontbijt in plaats van op de nuchtere maag. Zo kun je de dosis van die middelen drastisch minderen, waardoor de zorg veel betaalbaarder wordt. Weer ander onderzoek is dat van Bram van Ginneken en zijn groep. Zij hebben software ontwikkeld waarmee op spiraal-CT-scans automatisch kan worden beoordeeld of iemand longkanker heeft. De software kan dat zelfs beter dan de radioloog."

Snel toepasbaar
Het Radboud Institute for Health Sciences zorgt met zijn onderzoek voor toepasbare zorginnovaties. Bart: ‘Binnen de wetenschap kijkt men vaak naar de impactfactor van publicaties in tijdschriften. Hoe hoger je scoort, hoe beter je bent. Dit verschuift tegenwoordig meer naar: wat levert het onderzoek op voor de praktijk? Onderzoek binnen de health sciences is vaak snel toepasbaar. Op de open dag kan iedereen voor één dag gezondheidswetenschapper zijn en ervaren hoe we dagelijks de gezondheidszorg een stap verder brengen.’

Gedurende de dag is er een wetenschapsmarkt, kunnen bezoekers op expeditie in het Radboudumc en deelnemen aan diverse minicolleges en activiteiten voor (kleine) kinderen. Gastheer is Diederik Jekel: wetenschapsjournalist, columnist en presentator. De dag duurt van 11 tot 16 uur.

Voor meer informatie en up-to-date programma, kijk op www.radboudumc.nl/weekendvandewetenschap.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?