Gezondheid

Wereld Aids Dag op zondag 1 december

Heb ik hiv?

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REGIO - In Nederland werd het afgelopen jaar twee derde van de nieuwe hiv-diagnoses gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Eén van de drie mannen heeft al een ver gevorderde hiv-infectie op moment van diagnose en daardoor een beschadigd afweersysteem. De campagne 'Heb ik hiv?' wil dat voorkomen en spoort mannen aan zich vaker te laten testen op hiv. Deze landelijke campagne is gestart in aanloop naar Wereld Aids Dag op zondag 1 december.

Er zijn ongeveer 23.300 mensen met hiv in Nederland. Daarvan weet 92 procent dat ze het hiv-virus hebben en van hen is 93 procent gestart met een hiv-behandeling. Van de mensen die medicijnen nemen is bij 96 procent het hiv-virus succesvol onderdrukt. Dat laatste is belangrijk omdat een onderdrukt virus niet alleen zorgt voor een goede levensverwachting, maar er ook voor zorgt dat mensen met hiv het virus niet langer kunnen overdragen.

Epidemie stoppen
Volgens Soa Aids Nederland kan de hiv-epidemie gestopt worden in Nederland. De uitdaging zit in nog betere preventie, het sneller vinden van nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen en het vinden van die mensen die al langer een hiv-infectie hebben, maar het zelf niet weten. Naar schatting zijn er 1.900 mensen in Nederland die niet weten dat ze hiv hebben.

Snelle diagnose
Mannen die risico hebben gelopen door onveilige seks, worden via social media opgeroepen een check uit te voeren op de website Hebikhiv.nl. Daar vinden ze alle informatie over de symptomen van een hiv-infectie en verwijzingen naar testmogelijkheden. Blijkt uit de online check dat ze symptomen hebben van een acute infectie, dan krijgen ze een verwijsbrief mee. Hiermee kunnen ze bij alle GGD’en in het land terecht en worden ze met voorrang en gratis getest. De campagne is een samenwerking van Soa Aids Nederland, de GGD en de Hiv-vereniging.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties