Gezondheid

Enorme druk op de zorg dankzij het Coronavirus

Door Rene Lobbe van Optima Media

Ziekenhuizen in Nederland hebben te maken met een flinke toename in de druk dankzij Corona. Niet alleen vanwege het toenemende aantal patiënten, maar ook vanwege de voorzorgsmaatregelen en de extra materialen die geregeld moeten worden. Diverse ondernemingen zijn al ingesprongen op het maken van producten die de veiligheid van het personeel moeten garanderen. Tegelijkertijd blijft de druk op de zorgmedewerkers toenemen. Dat gaat zo ver dat medewerkers opgeroepen worden om extra te werken, ook wanneer zij geen volledige zorgopleiding genoten hebben. Hoe hoog is de druk nou eigenlijk?

Code rood in Brabant

Op 14 maart kondigden de ziekenhuizen in Brabant al code rood af. Operaties die niet van levensbelang waren, werden uitgesteld. Ook alle niet-acute ingrepen werden uitgesteld om zo de Coronapatiënten direct te kunnen helpen. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en hebben we in alle ziekenhuizen in Nederland de druk toe zien nemen. Niet alleen daar overigens. Ook op het gebied van ambulante zorg is de druk hoog.

Een bezwarende factor in deze is het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers zelf. Grieperige medewerkers of zorgverleners met een verkoudheid kunnen immers het best niet aan het werk zijn met zieke patiënten of mensen met een verzwakt immuunsysteem. Zeker niet wanneer Corona een mogelijke diagnose is. Dat zorgmedewerkers moeite hebben met het vinden van kinderopvang is een extra last op de schouders; wanneer opvang niet mogelijk is, kunnen deze mensen immers niet aan het werk. Een 2-jarige meenemen naar het werk is immers niet écht verstandig.

Nog geen paniek

Hoewel de druk hoog is, zijn het nog geen toestanden zoals in Italië of Spanje. Door mensen in te zetten die in opleiding zijn of die ervaring hebben binnen de zorgsector, maar geen papieren hebben, plus het inzetten van een Uitzendbureau Zorg, blijft de druk nog net onder controle.

Wat kunnen we zelf bijdragen?

Er zijn verschillende ziekenhuizen die speciale afdelingen opgezet hebben voor de mensen met Corona. Ook wordt verwacht dat het aantal besmettingen vanaf dit punt terug gaat lopen. We kunnen de zorgmedewerkers helpen. Mede door de richtlijnen van het kabinet op te volgen; zoals afstand houden op elkaar en thuisblijven wanneer we klachten hebben. Maar ook door aan de zorgmedewerkers te denken wanneer we boodschappen gaan doen. Enerzijds door niet te hamsteren, anderzijds door eens bij die verplegende verderop in de straat te vragen of zij nog iets nodig heeft wanneer we toch richting de Albert Heijn gaan voor onze benodigdheden. In deze tijden moeten we het samen voor elkaar krijgen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties