Gezondheid

Één dag gezondheidswetenschapper in het Weekend van de Wetenschap

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

NIJMEGEN - Het Radboud Institute for Health Sciences, één van de drie onderzoeksinstituten van het Radboudumc, pakt op 6 oktober flink uit tijdens het Weekend van de Wetenschap. Bezoekers kunnen voor één dag in de huid kruipen van een gezondheidswetenschapper en zien, voelen en horen hoe spannend het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) is. Gastheer van de dag is Klaas van Kruistum (foto), bekend van televisieprogramma’s als Klaas kan Alles, Zapplive en Checkpoint en van zijn deelname aan Wie is de Mol?. Klaas gaat, onder begeleiding van onderzoeker Thomas van den Heuvel, de ‘baby-battle’ aan met een echo-apparaat. Kan Klaas een echo maken van een baby in de buik?

Tijdens de open dag staan vragen rondom innovatieve zorg en patiënten centraal. Hoe helpt de computer bij het opsporen van ziekte? Worden robots al veel gebruikt in de zorg? Hoe oefent een kinderchirurg eigenlijk? Deelnemers van jong tot oud kunnen het antwoord op deze vragen komen ontdekken op de kinderuniversiteit (6-12 jaar) en tijdens minicolleges (vanaf 12 jaar). Er is ook een wetenschapsmarkt, waar bezoekers onder meer zelf een echo kunnen maken van een babyhart, en kunnen ontdekken welke rol virtual reality, sensoren en games in de zorg van de toekomst kan gaan spelen.

Op expeditie
Er is naast vragen stellen ook veel te doen! De bezoekers kunnen zelf aan de slag met een fluorescentie-camera of ‘op expeditie’ gaan naar bijvoorbeeld de snijzaal, het anatomisch museum of het helidek. Ook is dit jaar weer het Teddyberenziekenhuis geopend, waar kinderen hun knuffel kunnen laten ‘opereren.’

Meer informatie
De open dag van het RIHS duurt van 12 tot 16 uur en vindt plaats in het Radboudumc Studiecentrum (Geert Grooteplein Noord 21). Meer informatie over de open dag en het volledige programma is te vinden op www.radboudumc.nl/opendag. Voor het eerst is het Radboudumc hoofddeelnemer van Weekend van de Wetenschap.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties