De invloed van vitamines op de gezondheid van de huid

Door Do

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en de huid heeft, net zoals de rest van het lichaam, een goede verzorging nodig. Een goede manier om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals kou, zonlicht en vuil, is het gebruik van voldoende vitamines, zowel in het voedsel als via een dagcrème.

Veroudering van de huid
Veroudering van de huid is een natuurlijk proces dat niet stopgezet kan worden, maar wel kan worden vertraagd. In het lichaam worden voortdurend stoffen gemaakt, de zogenaamde vrije radicalen, die gezien worden als de veroorzakers van huidbeschadigingen en huidveroudering. De aanmaak van deze vrije radicalen kan verminderd worden door de aanwezigheid van voldoende antioxidanten, zoals vitamine A, C en E.

Vitamines via een crème
De huid is een orgaan dat tot doel heeft het lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De bovenste laag van de huid bestaat uit dode cellen, die een vrij ondoordringbare barrière vormen tegen stoffen van buiten. Of de vitamines die tegenwoordig in gezichtcrèmes zitten door deze laag heen kunnen komen, is na onderzoek niet geheel duidelijk geworden. Vitamines in crèmes doen in ieder geval zeker geen kwaad. Bovendien is het zo dat zelfs kleine hoeveelheden gezichtscrème bij langdurig gebruik een aangetoond positief effect hebben. Het dagelijks gebruik van een dagcrème wordt daarom aanbevolen door ALLABOUTHER. Op deze site staat het volgende te lezen:

'Overdag staat onze huid in aanraking met diverse externe factoren, zoals de zon, milieuvervuiling en giftige stoffen. Deze factoren kunnen schadelijk zijn voor onze huid en de structuur ervan wijzigen. Dagcrèmes zijn speciaal ontworpen om onze huid te beschermen tegen dergelijke agressieve invloeden.'

Vitamines via de voeding
Behalve vitamines via een crème kunnen vitamines via de voeding uiteraard ook invloed hebben op de conditie van de huid. Vitamines in de voeding hebben naast een positieve invloed op de huid natuurlijk ook een positieve invloed op de algemene gezondheid. De belangrijkste vitamines voor de huid zijn vitamines A, C en E. Naast deze al eerder genoemde antioxidantenmoeten we de groep B vitamines en ook vitamine D niet vergeten.

Tegenwoordig lijkt het erop dat sommige mensen bijvoorbeeld vanwege een afwijkend voedingspatroon juist een vitaminetekort opbouwen. Als voorbeeld kan een vitamine B12 tekort bij vegetariërs genoemd worden.

Waar zitten vitamines in?
Citrusvruchten zijn bekend als leverancier van vitamine C, maar ook vele andere vruchten en groenten zijn rijk aan deze vitamine.

Vitamine E is te vinden in ondermeer noten, zaden, bessen, bosvruchten, pruimen, avocado en soja.

Vitamine A wordt in Nederland toegevoegd aan margarines en halvarines, en is daarnaast te vinden in lever, vis, melkproducten en boter. Ook groente en fruit met veel bètacaroteen (oranje kleurstof), zoals wortels en zoete aardappelen, leveren vitamine A.

Vitamine B is aanwezige in vlees, bonen en ook in gistbevattende producten zoals brood en een product zoals Marmite.

Een uitgebreider overzicht van de diverse voedingsmiddelen en hun vitamines is te vinden op de site van het Voedingscentrum.

Om een gezonde huid te krijgen, en te houden, en daarmee de veroudering van de huid zoveel mogelijk tegen te gaan is daarom gevarieerd eten, in combinatie met een goede dagcrème het beste advies wat iemand kan krijgen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties