Gezondheid

Bernhoven besteedt aandacht

aan Europese Dag van de Beroerte

Door Stella van Emmerik

UDEN - Neuroloog Mischa Stuivenvolt onderstreept maar al te graag het belang van het op tijd herkennen van een CVA, in de volksmond beroerte genoemd. “Want hoe sneller een CVA wordt herkend, hoe sneller er kan worden ingegrepen en hoe groter de kans op een beter herstel.” Op 12 mei besteedt Bernhoven samen met haar ketenpartners CVA-zorg aandacht aan CVA en NAH (niet aangeboren hersenletsel) in het kader van de Europese Dag van de Beroerte.

“Een CVA is letterlijk een 'ongeluk in de hersenen”, verduidelijkt de neuroloog. “We onderscheiden twee ongelukken: een hersenbloeding of een herseninfarct. Bij een hersenbloeding knapt een bloedvat en loopt er bloed in de hersenen die daardoor onder druk komen te staan. Bij een herseninfarct is sprake van een verstopping van een van de bloedvaten door een bloedpropje. De hersenen krijgen dan te weinig bloed, waardoor een zuurstofgebrek ontstaat. De gevolgen van een beroerte hangen sterk af van de snelheid waarmee de diagnose wordt gesteld. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet hoe een beroerte is te herkennen en direct de huisarts of het alarmnummer 112 belt.”

Tijdig handelen voorkomt veel ellende
Een behandeling van een CVA heeft het meest succes als binnen 4,5 uur na het CVA de behandeling kan starten en wel met trombolyse. Trombolyse is een behandeling waarbij getracht wordt het stolsel op te lossen en zo de doorbloeding naar de hersenen weer op gang te brengen. Als trombolyse niet mogelijk is, worden andere bloedverdunners gebruikt.
“Wanneer we op tijd kunnen ingrijpen, voorkomen we ernstige restverschijnselen”, aldus Stuivenvolt. Bernhoven kent daarvoor de zogenoemde Stroke Care Unit (stroke is het Engelse woord voor een beroerte) waar de patiënt direct behandeld en gestabiliseerd kan worden. Eventuele beperkingen worden zo snel mogelijk herkend zodat een revalidatietraject gestart kan worden. Stuivenvolt: “De behandeling gebeurt in Bernhoven multidisciplinair en is uniek in zijn opzet. Meerdere specialismen zijn bij de behandeling betrokken. Naast de neuroloog zijn dat de arts-ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, logopedist, revalidatie-arts, ergotherapeut en de SCU-verpleegkundige.”

Risico en preventie
Bij een beroerte spelen verschillende oorzaken een rol. “Aan sommige oorzaken kan de patiënt niets doen”, legt Stuivenvolt uit, “bijvoorbeeld als het in de familie voorkomt, maar op andere risicofactoren heb je wel invloed. Zo vergroten roken, ongezond eten, te veel alcohol drinken, te weinig bewegen, te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, diabetes, overgewicht, te veel stress en onzorgvuldig medicijngebruik de kans op een beroerte.” Kun je preventief handelen? “Enigszins wel. Veel bewegen (zeker dertig minuten per dag), niet roken en gezond eten.”

Dag van de Beroerte in Bernhoven
In de hal van het Udense ziekenhuis vindt op 12 mei van 10 tot 14 uur een informatiemarkt plaats. Naast medewerkers uit Bernhoven treft men hier ook andere zorgverleners uit de zorgketen rond CVA aan. Dat zijn medewerkers van onder meer BrabantZorg, Pantein, Interzorg en De Tolbrug. Deze organisaties werken samen in de zogenoemde CVA-zorgketen.

Publiekssymposium
’s Avonds vindt in Bernhoven een publiekssymposium plaats over CVA en NAH. Het symposium begint om 19.30 uur en duurt tot 22 uur. Naast preventie, diagnose en behandelmogelijkheden is er ook aandacht voor nazorg en ketenzorg in de regio Oss-Uden-Veghel. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen. Omdat het aantal beschikbare plaatsen beperkt is, is aanmelden verplicht. Dat kan via de website van Bernhoven: www.bernhoven.nl/nah.

Door: redactie

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties