Gezondheid

20 juni: Dag van de Q-koortspatiënt

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

REGIO - Donderdag 20 juni is het de dag van de Q-koortspatiënt. Een dag die Q-support aan wil grijpen om informatie over deze voor velen nog onbekende ziekte breed te verspreiden. "Om meer kennis over en begrip voor de gevolgen van deze infectieziekte te krijgen. Want de epidemie mag voorbij zijn, de gevolgen die mensen er nog dagelijks van ondervinden in de vorm van QVS of chronische Q-koorts zijn nog niet voorbij. Daar vragen wij het hele jaar, maar vooral vandaag nog een keer aandacht voor."

Zo’n 2000 mensen in Nederland gaan gebukt onder het Q-koortsvermoeidheidsyndroom (QVS). Alfons Olde Loohuis, medisch adviseur van Q-support en zeer deskundig op het gebied van Q-koorts, zet de belangrijkste gevolgen uiteen: "Na het doormaken van een Q-koortsinfectie ontwikkelt een deel van de besmette mensen QVS. Dat is een opvallend lang en invaliderend postinfectieus beeld waar nog geen afdoende behandeling voor bestaat. QVS leidt tot een scala aan klachten waarin ernstige vermoeidheid, pijn, gewrichtsklachten en terugkerende infecties de hoofdrol spelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het immuunsysteem langdurig van slag raakt en dat de impact opvallend lang en ingrijpend is, niet alleen voor de gezondheid."

Je gezondheid verliezen is de eerste klap. Maar ook de gevolgen voor werk en inkomen zijn voor veel patiënten schrijnend en indringend gebleken. Veel patiënten raken bovendien in een isolement en stuiten op onbegrip in hun (werk)omgeving. De relatieve onbekendheid van de ziekte bij professionals, leidt bovendien vaak tot een gebrek aan erkenning en herkenning van QVS-patiënten.

Chronische Q-koorts
1 tot 5 procent van de besmette mensen ontwikkelt chronische Q-koorts. Alfons Olde Loohuis: "Dit is het gevolg van een blijvende activiteit van de Coxiella Burnetii bacterie, doorgaans in de grote bloedvaten en/of hartkleppen. Dat veroorzaakt levensgevaarlijke ontstekingen aan vaten en hartkleppen. Vaak was er al sprake van een lichte beschadiging van vaten of hartkleppen of van een verlaagd immuunsysteem (aangeboren of als gevolg van medicatie)."

Zonder de juiste behandeling is chronische Q-koorts levensbedreigend. Het dodental als gevolg van chronische Q-koorts, dat inmiddels op ruim 90 staat, illustreert dat. Het totale aantal doden als gevolg van Q-koorts bedraagt minstens 95 mensen. De behandeling is gecompliceerd en dient plaats te vinden door een gespecialiseerde internist-infectioloog. Behandeling vindt doorgaans plaats met langdurig antibiotica gebruik, dat op zijn beurt ook een invaliderende werking kan hebben.

Wil je meer weten over Q-koorts en de indringende gevolgen, kijk dan op www.q-koorts.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties