Dit zijn de vijf meest voorkomende leendoelen in Nederland

Door Rick Burgers van LEQUAL

Een lening aanvragen doe je niet zomaar. Daar heb je meestal een heel goede reden voor. In dit artikel zetten we de vijf meest voorkomende leendoelen in Nederland op een rij.

1. Een woning kopen
De nummer één is geen verrassing. Verreweg de meeste huiseigenaren hebben een hypotheek nodig om hun woning te kunnen kopen. Vaak worden deze in dertig jaar afgelost, dus het zijn flinke leningen, waarover je niet zomaar kunt beschikken. Banken vragen om heel wat zekerheden om hun risico’s zoveel mogelijk te beperken.

2. Een verbouwing
Als je eenmaal een eigen woning hebt, dan wil je alles natuurlijk zoveel mogelijk naar je eigen wensen maken. Om die reden wordt er regelmatig geld geleend voor een verbouwing. Dat kan een dakkapel zijn, een nieuwe badkamer of een aanbouw. Vooral verbouwingen die zorgen voor een energiezuiniger huis zijn erg populair. Logisch, want deze verdienen zichzelf weer terug op termijn.

3. Een auto, motor of caravan
Een eigen vervoermiddel is van groot belang voor de meeste Nederlanders. Daarom staat een auto, motor of caravan zo hoog in de lijst met leendoelen. De caravan of camper is bedoeld voor vakanties, maar ze worden meestal voor de lange termijn gekocht. Het is een bewuste keuze van gezinnen die zelf willen bepalen hoe ze hun vakantie vieren.

4. Studie van de kinderen
Een goede opleiding staat meestal garant voor een fijne toekomst. Daarom willen de meeste ouders er alles aan doen om hun kinderen te laten studeren. Geld lenen om deze studie te bekostigen is dan ook geen uitzondering. Het geleende bedrag wordt niet alleen gebruikt voor het collegegeld, maar ook voor de huisvesting en dagelijkse kosten van de studerende kinderen. Mede doordat studeren tegenwoordig zwaarder is dan in vorige jaren, is het voor veel studenten niet vanzelfsprekend meer om een bijbaan te hebben. Om dat te compenseren, springen ouders vaak bij. Wanneer dat niet uit eigen financiële middelen kan, doen ze dat door geld te lenen.

5. Een vakantie
Voor de mentale gezondheid is een vakantie van groot belang. Dat is de reden dat er mensen zijn die ook op vakantie willen als ze er eigenlijk het geld niet voor hebben. Zij lenen daarom gerust geld hiervoor. In veel gevallen is dat een bijzondere vakantie, bijvoorbeeld met het hele gezin om een jubileum te vieren of een trip naar een familielid dat in een ander werelddeel woont. Vaak is dit een klein bedrag dat snel en gemakkelijk af te lossen is.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties