De toekomst van wegwerpsnackbakjes, bekers en andere verpakkingen

Door 24 Webvertising

Er zijn steeds meer ontwikkelingen gaande, betreffende (plastic) wegwerpverpakkingen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom hebben we al vaarwel gezegd tegen plastic rietjes, bestek, roerstaafjes en borden. Sinds 3 juli 2021 zit er namelijk een verbod op de verkoop van deze producten. De nieuwe wetgeving van afgelopen juli lijkt slechts een begin te zijn van meerdere maatregelen om de plastic soep tegen te gaan.

SUP-wetgeving van 3 juli 2021
Naast het verbod op de bovengenoemde plastic producten zijn er op 3 juli nog een aantal nieuwe maatregelen ingegaan. Zo is het statiegeld geïntroduceerd voor alle flessen tot 3 liter. Daarnaast is het verplicht om op verpakkingen van drinkbekers en hygiëne producten aan te geven welke kunststoffen erin zitten, wat de gevolgen zijn voor het milieu en bij wel afval je het hoort te gooien. Een goed begin natuurlijk, maar om het verschil te maken is er wel iets meer nodig dan dat. Precies wat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook dacht.

Nieuw voorstel van het ministerie
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is onlangs met een nieuw voorstel gekomen. In dit voorstel staan een aantal nieuwe maatregelen die het ministerie door zou willen voeren. Zo willen ze meer gaan inzetten op herbruikbare bekers en verpakkingen. Het zou bijvoorbeeld verboden worden om (niet hoogwaardig recyclebare) wegwerpbekers te gebruiken voor consumptie ter plaatse. Voor afhaal en bezorging lijken er andere regels te komen. Naar verwachting zal er, net als bij plastic tasjes, een klein bedrag gevraagd moeten worden voor wegwerpbekers en -verpakkingen.

Er staat nog niks vast
Veel ondernemers zijn geschrokken van het nieuwe voorstel. Echter, de maatregelen uit het nieuw voorstel moeten nog getest worden op uitvoerbaarheid. In december zal het ministerie met meer duidelijkheid komen. Er staat op dit moment dus nog niks vast, maar (horeca)ondernemers hoeven zich überhaupt weinig zorgen te maken. Er zijn namelijk genoeg duurzame alternatieven voor plastic op de markt, waardoor men zich al goed kan voorbereiden op mogelijke veranderingen.

De alternatieven
Of de nieuwe maatregelen binnenkort doorgevoerd worden of niet, het is sowieso goed om alvast over te stappen op duurzame disposables. Er zijn genoeg mooie alternatieven voor plastic op de markt. Denk bijvoorbeeld aan soepbekers van duurzaam karton of sausbakjes die gemaakt zijn van suikerriet. Naast duurzaam karton en suikerriet zijn er ook disposables verkrijgbaar die gemaakt zijn van bamboe, palmblad en meer. Deze producten zijn niet alleen duurzamer, maar meestal ook een stuk hipper dan plastic!

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties