Auto

Stijging voertuigdiefstal eerste kwartaal 2019

Door 24 Webvertising

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) heeft deze maand schokkende cijfers uitgebracht. Zo bleek dat er in de eerste vier maanden van 2019 22 procent meer brommers en snorfietsen werden gestolen dan het jaar daarvoor. Bij personenauto’s van drie jaar of jonger is de toename 13,4 procent. Vooral Zeeland-West-Brabant maakte een stijging door (twintig procent). Toch is niet heel Nederland erop achteruit gegaan. Zo is er in Limburg een daling van 12 procent geconstateerd en in Oost-Brabant en Noord-Holland respectievelijk een daling van 9,4 procent en 3,1 procent.

Stijging diefstal auto's van drie jaar en jonger
Het lijkt erop dat autodieven vooral voorkeur geven aan de maanden januari en maart. Volgens de cijfers werden er in zowel 2017, 2018 en 2019 in deze maanden meer auto’s gestolen dan in februari en april. Zo werden er in januari 2019 meer dan 650 auto’s gestolen, terwijl er in februari nog geen 600 auto’s gejat werden. Interessant is dat het aantal gestolen auto’s van drie jaar of jonger fors gestegen is. Waar er in januari 2017 net iets meer dan 100 jonge auto’s werden gestolen en in het jaar daarna 125, steeg dit aantal in 2019 uit tot boven de 130. In maart is er in 2019 een piek te zien van meer dan 160 gestolen auto’s van drie jaar of jonger. In totaal werden er in de eerste vier maanden van 2019 65 jonge auto’s meer gestolen dan het jaar daarvoor.

Daling diefstal auto's vier jaar en ouder
Het aantal gestolen auto’s van vier jaar of ouder is juist flink gedaald. Ten opzichte van 2018 werden er in de eerste vier maanden 89 auto’s minder gestolen in 2019. In januari werden er 525 oudere auto’s gestolen. Vervolgens nam het aantal diefstallen in een dalende lijn af, waarbij er in april nog geen 450 auto’s van vier jaar of ouder werden gestolen.

Zware bedrijfsvoertuigen
Zware bedrijfsvoertuigen (zwaarder dan 3.500 kilo) hadden het in de eerste maanden van dit jaar zwaarder te verduren dan voorgaande jaren. In april 2017 werden er maar drie zware bedrijfsvoertuigen gestolen en in het jaar daarop daalde dat aantal zelfs naar nul. In 2019 is er in april echter een piek te zien met zes gestolen zware bedrijfsvoertuigen.

Dekking autoverzekering
Of een autobezitter een vergoeding krijgt voor zijn gestolen auto, hangt af van de verzekering van de auto. Indien de autobezitter slechts beschikt over een WA-dekking, zal er niets worden uitgekeerd. Bij een WA+ beperkt casco en een allriskdekking zal de verzekeraar, afhankelijk van de beveiligingseisen, een bedrag uitkeren voor de gestolen. Mocht het een nieuwe auto betreffen, dan zal de verzekeraar in de meeste gevallen een bedrag uitkeren waarmee hetzelfde model auto opnieuw kan worden gekocht als er aanvullend aan nieuwwaarderegeling is afgesloten. Wordt de auto na het eerste jaar gestolen, dan verschilt het per verzekering hoeveel procent van de nieuwwaarde van de auto wordt uitgekeerd.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties