Auto

Autoverzekeringen nog duurder in 2020

Door Booming

Autobezitters met een WA-verzekering kregen het in 2019 zwaar te verduren. Gemiddeld stegen de premies 11,4 procent. In de Randstad lag dit percentage zelfs nog wat hoger. Consumenten betaalden in 2019 gemiddeld een kleine 700 euro voor een WA-verzekering. Vooral jongeren en mensen uit de grote steden kregen met een enorme premiestijging te maken.

De premies voor WA verzekeringen blijven ieder jaar weer stijgen. De stijging van het afgelopen jaar is echter uitzonderlijk. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo ontvangen verzekeraars al jaren structureel te weinig aan premies voor aansprakelijkheidsverzekeringen. Veel minder dan ze ieder jaar uitkeren. Dit betekent echter niet dat ze onder de streep in het min komen te staan. Verzekeraars gebruiken het geld wat ze ontvangen van premies om te beleggen, waardoor ze uiteindelijk quitte spelen of winst maken. Toch kan een structureel tekort natuurlijk niet aangemoedigd worden. Daarom berekenen verzekeraars het tekort door in hun huidige premies. Het is dan ook niet verrassend dat de premies zo snel stijgen.

WA beperkt en volledig casco goedkoper
Verzekeringen met een bredere dekking zijn over het algemeen een stuk voordeliger. De WA volledig casco, ook wel allrisk in de volksmond genoemd, werd zelfs 1,4 procent goedkoper dan in 2018. Ook de premie voor een WA beperkt casco autoverzekering daalde aanzienlijk met respectievelijk 3,1 procent. Deze daling is mogelijk omdat verzekeraars hierop nog steeds winst kunnen maken. Helaas houdt dit naar alle waarschijnlijkheid niet aan.

Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal autodiefstallen in ons land sterk toeneemt. Ook in de eerste maanden van 2020 was er een flinke stijging te zien. Vooral Zeeland, West-Brabant en de Randstad werden hard aangepakt. Naar verwachting zal het groeiende aantal autodiefstallen uiteindelijk doorberekend worden in de premies van allrisk- en WA beperkt casco autoverzekeringen. Hierdoor zullen consumenten ook bij deze verzekeringen in 2020 een premiestijging ervaren.

Hoger risico voor de verzekeraar
Door de toenemende drukte op de Nederlandse wegen neemt het risico voor de verzekeraar toe. Ongevallen, pech onderweg, het is dagelijkse koek voor automobilisten. Daardoor worden ook steeds meer schadegevallen geclaimd. Die kosten worden doorberekend in de premies. Dit in combinatie met het stijgende aantal autodiefstallen en risicovol rijgedrag maakt een verdere stijging van de premies voor autoverzekeringen niet te voorkomen.

Jonge automobilisten betalen het meest
Jonge automobilisten betalen verreweg het meeste geld aan hun autoverzekering. Met een gemiddeld bedrag van 1.307 euro voor een WA verzekering moeten jongeren diep in de buidel tasten. Verzekeringsmaatschappijen bestempelen jonge bestuurders als risicogroep. Uit gegevens van de politie blijkt dat onervaren automobilisten vaker schade rijden dan ouderen. De leeftijd van de bestuurder is dan ook van grote invloed op de hoogte van de premie.

Autoverzekering afsluiten
De stijgende premies zijn voor veel consumenten een reden om hun autoverzekering nog eens nader onder de loep te nemen. Over welke dekking beschikken ze? Welke voorwaarden zijn voor hun van toepassing? En belangrijker nog: hoe hoog is de premie? Alhoewel de prijzen bij iedere verzekeringsmaatschappij stijgen, neemt dit niet weg dat de prijzen onderling nog wel eens kunnen verschillen. Daarom doet men er goed aan om een vergelijkingssite in te schakelen. Een autoverzekering afsluiten kan men tegenwoordig heel goed zelf, maar een vergelijkingssite berekent ook nog welke verzekering het goedkoopst is. Hierdoor kunnen consumenten alsnog besparen op de premie, ondanks de stijgende prijzen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties