5 Veelgestelde vragen bij het kopen van een nieuwbouwhuis

Door Rick Burgers van LEQUAL

Heb je een nieuwbouwhuis op het oog of wil je meer weten over wat er allemaal komt kijken bij de aankoop van een nieuwbouwwoning? In dit artikel geven we antwoord op 5 vragen die mensen vaak stellen op het moment dat ze van plan zijn zo’n woning aan te gaan schaffen.

1: Moet ik overdrachtsbelasting betalen?

 

Als je een nieuwbouwhuis koopt, dan koop je zo’n woning vrij op naam (v.o.n.). Je hoeft dan dus geen overdrachtsbelasting te betalen die je in sommige gevallen bij een bestaand huis wel moet betalen. Met ingang van 2021 zijn de regels omtrent de overdrachtsbelasting bij bestaande woningen wel flink gewijzigd. Wat kan inhouden dat het financiële voordeel van het kopen van een huis vrij op naam iets minder groot is dan voorheen. Meer weten hierover? Check dan hier de nieuwe regelgeving.

2: Wat zijn de voor- en nadelen van nieuwbouw?


Het grootste voordeel van een nieuwbouwwoning is dat alles helemaal nieuw is. Daardoor heb je de eerste jaren veel minder onderhoudskosten, woon en leef je vaak zeer energiezuinig en heb je de mogelijkheid om zowel het huis als de tuin volledig naar eigen wens in te richten. Maar er kleven ook nadelen aan een nieuwbouwwoning. Zo duurt het na het moment van aankoop vaak een lange tijd voordat de woning klaar is en daardoor kan het zijn dat je te maken krijgt met dubbele lasten.

3: Moet ik rekening houden met extra kosten?


Natuurlijk krijg je ook bij een nieuwbouwhuis te maken met allerlei kosten. In de eerste plaats moet je voor de aankoopprijs van de grond en de woning betalen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten voor allerlei meerwerk (zoals het plaatsen van een dakkapel, een aanbouw of een extra grote berging die niet in het originele plan zaten. En dan heb je ook nog te maken met de kosten rondom de aankoop van het huis zoals de notariskosten voor de hypotheekakte en de rente tijdens de bouw.

4: Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?


Het antwoord op de vraag hoeveel hypotheek kan ik krijgen, is voor de meeste mensen het belangrijkste om te weten als zij een huis gaan kopen. En dat geldt dus ook als het een nieuwbouwhuis betreft. Logisch, want dat bedrag bepaalt of je de woning aan kunt kopen en hoe luxe je alles kunt gaan inrichten en stylen. Laat je daarbij altijd goed adviseren zodat je zeker weet of je ultieme droomhuis daadwerkelijk binnen handbereik ligt.

5: Heb je eigen geld nodig als je een nieuwbouwhuis koopt?


Of je nu een nieuwbouwhuis of een bestaand huis koopt: je hebt altijd eigen geld nodig bij zo’n grote aanschaf. Dat komt omdat je maximaal 100% van de marktwaarde (de koopsom) kunt lenen voor de koop van een huis. Andere bijkomende kosten zoals notaris- en taxatiekosten, eventuele overdrachtsbelasting (bij een bestaande woning) en een bouwkundige keuring bij oplevering moet je uit eigen zak betalen. Hoeveel je precies nodig hebt, is afhankelijk van het huis dat je koopt. Maar je kunt gemiddeld uitgaan van zo’n 2% van de koopsom.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties