4 redenen waarom je cv niet gelezen wordt - én de oplossing!

Door CV.nl

Een leuke vacature, met behulp van een professioneel cv template een cv opstellen en een sollicitatiebrief schrijven: je bent klaar om te solliciteren! Vol vertrouwen wacht je op het sollicitatiegesprek. Maar die komt niet. Hoe kan dat Eerst moet je door de voorselectie heenkomen. Recruiters ontvangen veel cv’s en hebben maar weinig tijd om alles tot in detail door te nemen.

Hieronder lees je vier redenen waarom jouw cv niet gelezen wordt én hoe je dit eenvoudig oplost.

1. Je cv is niet aangepast aan de vacature
Een algemeen cv is handig om te hebben, niet om te versturen. Hetzelfde cv sturen naar elke interessante functie geeft wel je werkverleden weer, maar niet waarom jij de meest geschikte kandidaat bent. Er staat irrelevante werkervaring in of de vaardigheden die nodig zijn voor de functie staan niet genoemd. Het resultaat? Jouw cv komt bij binnenkomst op de nee-stapel terecht.
Oplossing: door je cv aan te passen aan de vacature toon je niet alleen waarom jij de juiste kandidaat bent voor de baan, maar ook dat je moeite hebt gedaan om je in te lezen in de functie en het bedrijf. Lees de vacaturetekst goed door, zoek online naar informatie en pas daarop je cv aan.

2. Je gebruikt niet de juiste keywords
Zodra jouw cv binnenkomt bij de werkgever wordt er een eerste voorselectie gemaakt. Hoe? Door jouw document te scannen, handmatig of met speciale software, op keywords uit de vacature. Komen deze zoekwoorden terug in jouw cv, dan beschik je wellicht over de juiste vaardigheden. Zo niet, dan beland je curriculum vitae in de prullenbak.
Oplossing: zorg dat je de keywords uit de vacaturetekst laat terugkomen op je cv zodat de lezer in één oogopslag kan zien of jij geschikt bent voor de baan.

3. Je schrijft langdradige teksten
Een ander belangrijk onderdeel van de voorselectie is je werkervaring. Omschrijf jij je vorige functies met langdradige teksten en jargon dat lastig te begrijpen is? Dan zul je niet doorgaan naar de tweede ronde. Werkgevers en recruiters zien het niet zitten om zich door teveel teksten te moeten worstelen.
Oplossing: omdat recruiters maar beperkte tijd per cv besteden, moet je ervoor zorgen dat de informatie die je aanbiedt kort en duidelijk is. Vermijd lange verhalen en zorg dat je jargon vertaalt naar begrijpelijke termen. Opsommingen zijn een goede manier om je teksten korter te maken.

4. Je cv is te ‘luchtig’ of ‘te algemeen’
Bij het schrijven van een cv kom je nog een andere valkuil tegen: te weinig of te algemene informatie delen met je toekomstige baas.
Oplossing: ga op zoek naar de gulden middenweg en vermeld precies voldoende informatie over je carrière. Naast je werkervaring, opleidingen en je vaardigheden wordt er ook graag gelezen over interessante nevenactiviteiten, je talenkennis, eventueel vrijwilligerswerk en bijvoorbeeld je hobby’s en interesses. Let op: benoem alleen de onderdelen die relevant zijn voor de vacature en laat de rest weg.

Met deze oplossingen gaat het je zeker lukken om eindelijk op sollicitatiegesprek te gaan!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties