Zelf een bedrijf opstarten? Waar moet je op letten?

Door 24 Webvertising

Er komt veel kijken bij het opstarten van een bedrijf. Het is belangrijk dat er met een aantal zaken rekening wordt gehouden. Er zijn acht stappen die gevolgd moeten worden om te kunnen starten met een bedrijf.

1. Ondernemingsplan
De eerste stap is het schrijven van een ondernemingsplan. In dit plan wordt veel informatie gegeven over de onderneming. Hier moet gedacht worden aan de primaire activiteiten, wie de klanten worden, wie de concurrentie is, wat de onderneming onderscheidt van de rest en de verwachte inkomsten. Het is belangrijk dat dit met actuele cijfers wordt onderbouwd.

2. Rechtsvorm
Er zijn verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden op het gebied van de rechtsvorm. Veel starters kiezen ervoor om te beginnen als eenmanszaak. Als er twee of meer personen betrokken zijn, dan kan er ook gekozen worden voor een maatschap, Vennootschap onder Firma (VoF), stichting of Besloten Vennootschap (BV). Twijfel je tussen een eenmanszaak of een BV? Je kan altijd kiezen voor het eerste, aangezien een eenmanszaak omzetten naar een BV altijd nog achteraf gedaan kan worden door middel van een notariële akte.

3. Kamer van Koophandel
Als er gekozen is voor een eenmanszaak, VoF of maatschap, dan is inschrijving bij de Kamer van Koophandel voldoende om te starten. Bij een BV moet er naast de inschrijving ook een notariële akte worden opgesteld. Met behulp van notarissen kan de BV simpel opgestart worden.

4. Modelovereenkomst
Eén van de eisen voor het opstarten van een onderneming is het opstellen van een modelovereenkomst. Dit kan samen met de opdrachtgever gedaan worden. Het doel van deze overeenkomst is dat officieel vast staat dat je niet in dienst treedt maar zelfstandig bent.

5. Administratie
Zodra er gestart wordt met de onderneming moeten de inkomsten en uitgaven bijgehouden worden. Als ondernemer ben je btw-plichtig. Dit betekent dat het belangrijk is dat wordt bijgehouden hoeveel belasting er wordt betaald en hoeveel wordt ontvangen. Elk kwartaal dien je het verschil hierin over te maken aan de belastingdienst. Dit wordt omzetbelasting genoemd.

6. Zakelijke rekening
De meeste ondernemers kiezen ervoor om een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening biedt de mogelijkheden om goed overzicht te houden over de uitgaven en inkomsten van de onderneming. Daarnaast geeft het ook een professionelere uitstraling aan de buitenwereld.

7. Verzekeringen
Ondernemers moeten zich op een andere manier verzekeren dan particulieren. Het is belangrijk om te weten dat ondernemers schade kunnen veroorzaken die niet verhaald kunnen worden op de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Er kan zelf bepaald worden in hoever de onderneming wilt gaan met het afsluiten van verzekeringen.

8. Bedrijfsvestiging
De kosten voor een werkruimte van de onderneming kunnen afgetrokken worden van de belasting. Een eis die hieraan verbonden zit is dat het een zelfstandige werkruimte is. Dit betekent dat als er vanaf een woonruimte gewerkt wordt dit niet aftrekbaar is. Het is wel mogelijk om dit af te trekken als het gaat om een tuinhuis of een andere ingerichte plaats.

Wat nog meer?
Er is dus vee te regelen bij het starten van een onderneming. Voordat je begint is het aan te raden om eerst eens met andere ondernemers in gesprek te gaan. Zij kunnen je vertellen waar je zeker op moet letten en kunnen je vertellen welke fouten zij hebben gemaakt, zodat jij niet dezelfde fouten hoeft te begaan.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties