Wacht niet langer op uw geld!

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Ondernemers die te maken hebben met klanten die niet betalen, kunnen hier soms slapeloze nachten door hebben. Dat geldt eveneens voor ZZP’ers die nog een flink bedrag van iemand tegoed hebben. Maar ook particulieren die vergeefs op geld van iemand zitten te wachten worden vaak tot wanhoop gedreven en vragen zich af of en hoe zij hun geld ooit nog terug gaan zien. Een incassobureau kan dan uitkomst bieden. Hoe gaat dit in de praktijk in zijn werk?

Een incassobureau is een bedrijf dat schulden int. Dat gebeurt in opdracht van een schuldeiser. Vanaf het moment dat een incassobureau is ingeschakeld, verloopt het contact via het incassobureau. Wanneer degene die geld is verschuldigd nog steeds niet betaalt, kunt u een deurwaarder inschakelen. Deze heeft wettelijk meer bevoegdheden.

Wat doet een deurwaarder?
Een deurwaarder kan ook schulden innen voor een schuldeiser. Een deurwaarder kan verder gaan dan een incassobureau. Hij kan bijvoorbeeld een dagvaarding uitbrengen, beslag leggen (bijvoorbeeld boedel- bank- of loonbeslag) of een woning laten ontruimen.

Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder is dat een incassobureau geen wettelijke status heeft. Zo kan een incassobureau geen beslag leggen op iemands spullen, bankrekening of loon. Een deurwaarder kan dat wel. Wanneer iemand die geld is verschuldigd niet reageert op brieven van een incassobureau, dan kan de schuldeiser uiteindelijk een deurwaarder inschakelen om diegene tot betalen te dwingen.

Regeren is vooruitzien
Wanneer het een incassobureau dus niet lukt om de schuld te incasseren via het zogeheten minnelijk traject, wordt het tijd voor de deurwaarder. Regeren is vooruitzien, dus ga bij voorkeur in zee met een incassobureau dat samenwerkt met een deurwaarder of een advocaat. Mocht het in het minnelijke traject niet lukken, dan heeft u tenminste nog een aantal troeven achter de hand.

Lees voor meer informatie dit artikel van het CBS met deurwaarders als onderwerp.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties