Strategisch inzicht en zelfbeheersing, tips voor de zelfstandige ondernemer

Door 24 Webvertising

Van de zelfstandige ondernemer wordt heel wat verwacht tegenwoordig, eigenlijk moet deze een duizendpoot zijn. Het risico daarvan is dat hij of zij het zicht op het einddoel in de dagelijkse beslommeringen makkelijk verliest. Men kan werken aan de kijk op de zaken waarvoor soms een ander inzicht nodig is.

De volgende punten zijn wellicht een opfrisser van hoe de houding naar het bedrijf en de bloei daarvan op het rechte spoor gezet kan worden. Wat is uw doel en welke stappen zijn daarvoor nodig om daar te komen? Daagt u uzelf genoeg uit en durft u nog risico's te nemen? Hoe voelt u zich wanneer u een risico neemt of zaken moet veranderen?

Observeer uw werkgebied en zoek naar nieuwe tendenties. Wat gebeurt er op de markt nu en binnenkort? En welke informatie mist nog? Waar is dat van toepassing op uw bedrijf en hoe maakt u daar nu gebruik van? Om meer op de hoogte te blijven van de stand van zaken wees niet bang wat meer te netwerken, of aansluiting bij een vakvereniging te zoeken.

Stelt u zichzelf continu vragen. Waar staat mijn bedrijf in één, twee of drie jaar? Bekijk een situatie vanaf verschillende kanten. Welke uitkomsten krijgt u wanneer het van een ander perspectief bekeken wordt? Uiteindelijk helpt dit om een betere beslissing te maken zonder dat donkere wolken over een project blijven hangen en u niet weet waarom. Zet uw bevindingen in een schema en wen aan het idee zodat de uiteindelijke te nemen actie niet zo groot zal lijken.

Zonder een grote stap te nemen was u nooit een eigen bedrijf begonnen. Om door te kunnen blijven gaan en mee te doe met de tendens worden er waarschijnlijk herhaaldelijk nieuwe stappen genomen, probeer deze zeker niet uit te sluiten. Bekijk de situatie goed en neem dan de stappen die nodig zijn. Een goede oefening hierin zou een activiteit zoals schaak of een wargame als Risk of poker kunnen zijn omdat deze je leren onder druk kalm te blijven en na te denken en tevens vertrouwen uit te stralen.

U leert met vallen en opstaan, niets in het leven gaat het 100% voor de wind. Sta open voor kritiek en klachten, zonder het persoonlijk te nemen. Niemand is feilloos. Neem net genoeg afstand van een probleem of klacht om het wat objectiever te kunnen beschouwen en er zodoende van te kunnen leren en erop te reageren.

De houding naar buiten toe heeft meer invloed dan we dagelijks in te gaten hebben. Wanneer men onzekerheid uitstraalt kan dat onbedoelde verwarring en wellicht wantrouwen veroorzaken. Wanneer u over uw bedrijfsactiviteiten spreekt, weet hoe u zich uitdrukt, heb van tevoren duidelijk in gedachten wat u wilt overbrengen. Wees zeker van uw zaak, en straal dit ook uit, vertrouwen moet u overbrengen om vertrouwen terug te krijgen.

Zeer belangrijk is het om uw prioriteiten niet uit het oog te verliezen. Wat was uw einddoel ook alweer? Moet het aangepast worden? Kom regelmatig bij uw prioriteiten terug, zet het als een periodieke herinnering in uw agenda indien nodig. En mocht het dan nog steeds gebeuren dat u de draad kwijt raakt, neem dan de nodige maatregelen; blokkeer onnodige vergaderingen en activiteiten die uw zicht op zaken onduidelijk maken. Vraag hulp van een van uw medewerkers, indien mogelijk, om dergelijke zaken op zich te nemen, en leer ook bepaalde taken los te laten die u makkelijk aan een ander kan overdragen. Of schakel voor een periode een coach in voor begeleiding.

Van veel van deze bovenstaande punten is men zich doorgaans wel bewust, maar dagelijkse toepassing daarvan is een tweede. Wat is in uw situatie het meest dringende thema? Nog even de zaken op een rijtje; Observeer uw werkgebied en zoek naar trends. Stel uzelf vragen en bekijk de situaties vanuit verschillende perspectieven. Wees niet bang om belangrijke stappen te nemen, deze zijn onderdeel van vooruitgang. Kin omhoog, een besluitvaardige uitstraling geeft vertrouwen. Luister naar kritiek. Verlies nooit uw prioriteiten. Vraag om hulp.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties