Kerkdorpen Ravenstein

Wintertijd - Nader Bekeken door Janny de Best

Door Janny de Best van High Care 3000 B.V. Therapiecentrum

Wintertijd is het verzetten van de klok, iets dat voor veel ongemak kan zorgen, zo heeft u in de column van Freddy Klooté in Arena kunnen lezen. Maar wintertijd betekent voor veel mensen ook de ongemakken van de winter… donker, koud guur, griepjes en verkoudheid.

Ouderen gaan zelfs in de winter niet naar buiten. Te koud, misschien wel glad, wat moet ik buiten doen? Dus deuren dicht, ramen dicht, verwarming aan en binnen blijven.
De 'donkeren dagen', wie heeft er geen last van. Binnen blijven zorgt ervoor dat je niet meer beweegt, de bloedsomloop wordt minder goed, je wordt er wat knorrig van en misschien zelfs wat depressief. Die verdomde winter! Als u zich herkent in dit verhaal zorg dan dat u vitamine D gaat slikken. Dat helpt u letterlijk de winter door en als het niet glad is, ga dan toch even naar buiten. Al loopt u maar naar de schuur en terug. Als u in een boerderij woont is dat een fikse wandeling, haha.

Lijnzaadolie
Koud en guur, spieren en botten worden er niet vrolijk van. Weet u nog dat artikel over lijnzaadolie vorig jaar, dat helpt je wat dit betreft de winter door. Lijnzaadolie smeert de spieren en gewrichten en werkt in dit geval als een ontstekingsremmer. Twee eetlepels per dag door de yoghurt of sinaasappelsap, doe het maar ergens in, maar let op: je mag het niet verhitten.

Citroenen
Griepjes en verkoudheid voorkom je het beste met citroenen. Ook weer in een artikel van vorig jaar beschreven en een knaller: een halve citroen uitpersen, aanvullen met warm water en op een nuchtere maag opdrinken. Erg goed voor je afweersysteem. Je verjaagt alle virussen en helpt de lever de afvalstoffen op te ruimen. En hoe schoner je bent, des te beter functioneert je lijf en word je niet ziek.
Dit is niet nieuw, vroeger gebruikte mijn oma dat al. Zij maakte een grog: een halve uitgeperste citroen, warm water en een scheutje cognac (uit de fles van de pastoor) op de rand van het bed opdrinken en slapen maar!
En kent u nog het geklopte ei met suiker, ik wel, als kind waren we er gek op. Er zit een stofje in rauw ei, biotine, dat super werkt in je lichaam. Om aan te sterken, bij ziekte, preventief of zomaar omdat het lekker is.
En als je dan toch ziek wordt, lekker uitzieken, extra vitamine C, thee met honing, een doorgesneden ui onder het bed bij een verstopte neus en niet eten. Wel drinken natuurlijk, maar niet eten helpt het afweersysteem zich te concentreren op de ziektekiemen.

Ik wens u allen een gezonde winter en op naar de zomertijd!

Lezing
Er staat weer een aantal lezingen gepland. Op zaterdag 3 december gaat de lezing over gezonde voeding, vooral wat de feestdagen betreft. Hoe kun je lekker maar ook gezond eten? Van 11 tot 12.30 uur bij High Care 3000 aan de Loonsestraat 17 in Neerloon. De lezing is gratis, wel graag even aanmelden via 0486-416530. Informatie over de andere lezingen vindt u op onze site www.highcare.nl.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties