Kerkdorpen Ravenstein

Vitaminetekort een hype?

Door Janny de Best van High Care 3000 B.V. Therapiecentrum

Dat is wat de medische wereld zegt over vitaminen, als je gezond eet krijg je alles binnen. Waarom zijn er dan nu medische studies die aangeven dat hart- en vaatziekten een vitaminetekort is? En niet het cholesterol! Wat jaren de schuld heeft gekregen dat het de boosdoener zou zijn.

Juist dit cholesterol samen met zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Dus mensen met cholesterolverlagers zouden eens naar hun vitamine D-spiegel moeten kijken. Vitamine D kennen we van botontkalking, maar vitamine D doet veel meer. De huid heeft zonlicht nodig. Huidaandoeningen kunnen het gevolg zijn van een vitamine D3-tekort, maar ook alle longaandoeningen, darmaandoeningen, het hele maag/darmkanaal, blaas, baarmoeder en urinewegproblemen. Huidcellen zitten in bindweefsel, aanhechtingen van spieren, kraakbeen en botweefsel. De huid is niet voor niets het grootste orgaan van ons lichaam.

Klachten die bij een vitamine D3-tekort horen kunnen dus ook heel verschillend zijn:

  • (Chronische) vermoeidheid
  • Zwakke botten
  • Spierpijn, krampen
  • Hyperventilatie
  • Gewricht, spierklachten
  • Eczeem, andere huidaandoeningen
  • Benauwdheid, longaandoeningen
  • Maag/darm ontstekingen
  • Mensen met een getinte huidskleur hebben ook vaak een vitamine D3-tekort

Vermoeidheid is ook vaak één van de eerste klachten bij een vitamine B12-tekort. Dit komt het meeste voor bij vrouwen, omdat B12 ook gebruikt wordt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Een vrouwenlichaam staat wat dat betreft veel meer onder druk dan dat van een man. B12-tekorten zien we vaak ontstaan na de eerste menstruatie van pubers, zwangerschappen en bevallingen. Als je dit leest is het natuurlijk logisch dat het lichaam blokkeert bij een kinderwens, bij een tekort aan B12 lukt het vaak niet om zwanger te worden.

Helaas wordt de vermoeidheid dan vaak aan hormonen gelinkt, puberteit, jonge moeder syndroom, overgang en ga zo maar door. Vermoeidheid na de overgang is vaak 'je bent ook geen 20 meer'. Alleen het gaat nog veel verder, B12 en cholesterol heb je nodig als voeding voor de hersenen. Alle ouderen onder ons die cholesterolverlagers slikken lopen het risico dat hun hersenen sneller uit drogen. Het klinkt een beetje eng, maar dat is ook het ouder worden. We willen allemaal fit en helder blijven. Hersenen, zenuwweefsel en dus het hele lichaam heeft B12 en cholesterol nodig om goed te functioneren. De aansturing zit tenslotte tussen de oren, niet waar?

Dan nog de normaalwaarden wat betreft het vitamine laboratoriumonderzoek. In Nederland zijn de ziekenhuizen het hier onderling nog niet over eens. Arnhem, Den Bosch, Eindhoven, Uden hebben allemaal andere normaalwaarden. Kijk eens in het buitenland daar liggen de normaalwaarden veel hoger, wat dat betreft doen we onze reputatie eer aan, wij zijn erg zuinig!

Heeft U misschien een vitaminetekort?
Zaterdag 13 april geven we een gratis lezing over dit onderwerp, achter op het terrein van High Care 3000, Loonsestraat 17 in Neerloon van 11 tot ongeveer 12.30 uur. U kunt zich aanmelden via info@highcare.nl of telefonisch 0486-416530. Denk ook aan ons gratis spreekuur, ieder maandag van 13 tot 14 uur, wel graag even aanmelden.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties