Kerkdorpen Ravenstein

Gluten - Nader Bekeken door Janny de Best

Door Janny de Best

Er is veel verwarring over het onderwerp GLUTEN. Gluten is een eiwit dat in het lichaam veel problemen kan geven zoals de glutenallergie, ook wel coeliakie genoemd. Een dunne-darmafwijking waarbij de darmvlokken beschadigd of zelfs helemaal afwezig zijn. Dit is met een scopie en een biopt aantoonbaar, je neemt voedingsstoffen niet goed op met de nodige klachten zoals buikpijn, diarree of verstopping, stinkende vette ontlasting, opgezette buik, overgeven, geen eetlust en gewichtsverlies. Bloedarmoede, botontkalking en depressie komen ook vaak voor.

Ook is er veel verwarring als je bijvoorbeeld buikpijn hebt en er geen afwijkingen worden gevonden. Dit kan betekenen dat je een intolerantie voor tarwegluten hebt. Niet aantoonbaar in het lichaam, maar het kan erg veel klachten geven. Als oorzaak wordt vaak gezegd dat het komt door leeftijd of stress, je hebt een prikkelbaar darmsyndroom of bij ons dames, de puberteit, het jonge-moedersyndroom of de overgang.
Let dus op, veel mensen met glutenintolerantie hebben dus deze klachten: suikerziekte, artritis, vocht in de benen, zuurbranden, prikkelbare darm, depressie, vermoeidheid en huidaandoeningen. Uit onderzoek komt dus niets tevoorschijn. Je krijgt reacties als: 'alles is goed', 'het zal wel bij je horen' en als allerergste 'je moet er mee leren leven'.

De moderne tarwe is het perfecte chronische gif. De landbouwindustrie zorgt voor een hogere opbrengst van de oogst. Daardoor wijzigen de verhoudingen in de tarwe zich. De menselijke spijsvertering en fysiologie kan zich simpelweg niet snel genoeg aanpassen aan de veranderingen. Daarom zien we ook regelmatig een groeiachterstand bij kinderen en erg vaak veel buikpijn, opgezette buik en ga zo maar door. Kinderen zijn immers de kwetsbare groep. Door een slechtwerkende darm krijg je een slechte opname van voedingsstoffen en vitaminen met de nodige gevolgen voor jong en oud. De voedingsindustrie moet hier maar eens over nadenken.

Hoe ga je hier mee om?
Hoe ziet een gemiddelde dag eruit? In de ochtend: brood. Lunch: brood. Avond: pasta of pizza. Dat zijn drie maaltijden met tarwe erin. Dan is het toch niet zo’n wonder als die buik gaat protesteren? Begin ermee om minder tarwe te eten. Ontbijt eens met yoghurt, zelf fruit erin doen, niet die kant en klare rommel. Dan een lunch zonder brood, lekker een salade ,smoothie of een gevulde soep. Avondeten lekker met de ouderwetse aardappel, die is zo gek nog niet.

Nog steeds veel vragen? We gaan zaterdag 10 september weer starten met de lezingen en deze gaat natuurlijk over gluten. Aanvang 11 tot 12.30 uur. Toegang gratis, wel even aanmelden bij High Care 3000 aan de Loonsestraat 17 in Neerloon. Contact via info@highcare.nl of 0486-416530.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties